Tzv. Chlumecký Sherwood je minulostí. Co v něm lidé najdou?

16. prosinec 2014

Lidem v Chlumci nad Cidlinou slouží od dnešního dne nový park. Najdou ho v těsné blízkosti kostela Nejsvětější trojice nedaleko centra města. Radnice ho nechala opravit za zhruba 4 miliony korun. Z kdysi temného místa se tak stal příjemný prostor pro odpočinek.

"Osu tvoří kostel Nejsvětější trojice, což je nejstarší budova v Chlumci nad Cidlinou a druhou dominantou je Zubatovská kaple", popisuje umístění parku architekt Jan Zima, který jeho novou podobu vymyslel. V celém prostoru je celkem 16 laviček a uprostřed je zbrusu nové mlhoviště.

Fontána je programovatelná. V jedné době jde 8 trysek, tzv. šampusek, které stříkají do výšky asi jednoho metru. A po určité pauze jdou další trysky, těch je 9 a ty dávají jemnou mlhu. Tuto atrakci budou jistě využívat zejména maminky s dětmi.

Zatímco mlhoviště bude v provozu v letních měsících a tráva vyroste až na jaře, už v zimě si tu hlavně děti přijdou na své - čeká je tu hřiště a další věc.

V Chlumci nad Cidlinou je opravený park u kostela Nejsvětější trojice

Park byl zvětšen téměř o jednu třetinu tím, že byl posunut plot. A tím pádem v parku vznikl o kopec vhodný například v zimě na sáňkování.

Město si od opravy slibuje, že se místo stanem odpočinkovým areálem. Až doteď byl totiž park spíše problémovou lokalitou, vysvětluje starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil: "Začínal se tomu tady vžívat název "Strašidelný Sherwood".

Čtěte také

Do budoucna by měl být ale park velmi bezpečným místem. Park bude střežen dvěma kamerami a ty budou napojeny na monitorovací systém města. A Městská policie plánuje pochůzky po parku.

V celém parku město vysázelo nové stromy. Obnovu za 4 miliony korun platilo jen ze svého rozpočtu.


Zvětšit mapu
autor: ova
Spustit audio