Tropické dny znamenají více práce pro lékaře i jiný režim v domovech důchodců

18. červen 2013

V Královéhradeckém kraji panují tropické teploty. Podle meteorologů není vyloučeno, že dnes a zítra padnou teplotní rekordy. Slunečné a horké počasí s sebou ale nese celou řadu úskalí. Lidem totiž hrozí kolaps, nejvíce malým dětem a seniorům. V domově důchodců v Hradci Králové proto ošetřovatelé upravili denní režim.

Paní Jiřině Morávkové je přes 80 let a v domově důchodců na Novém Hradci Králové žije už deset let. I ona si myslí, že současné teploty přes 30 stupňů jsou až příliš vysoké.

„Doteď vedro nebylo. To jsme toužili, aby už bylo sluníčko, ale tohle by nemuselo být pořád. Ale máme sprchu, tak se můžeme osprchovat,“ říká paní Morávková.

V domově důchodců platí v těchto dnech jiný režim, než je běžné. Právě starší lidé jsou tropickými teplotami ohroženi nejvíce a zdejší personál si to moc dobře uvědomuje.

„Musíme mít zvýšený dohled nad pitným režimem u klientů a celkově změnit režim. Skupinové cvičení jsme odložili, odpoledne klienti spíš půjdou do snoezelenu, to je místnost pro bazální stimulaci, takže se nebude organismus zatěžovat,“ vysvětluje vedoucí péče Martina Černíková.

Přetěžovat by se neměli ani mladší lidé. Důležité je i vyhýbat se dlouhému pobytu na slunci a hlavně doplňovat tekutiny. I když se to může zdát jako klišé, hodně lidé na to zapomíná a pak končí v péči lékařů.

„Poslední dny nejsou výjimkou. Máme vyšší výskyt pacientů, kteří jednak přišli po vlastních, ale většinu jich přivezla zdravotnická záchranná služba po kolapsech. Zatím jsou to jednotlivé případy, ale tím, jak budou horké dny pokračovat, tak potom, když se to zprůměruje, to vychází na 10 až 15 pacientů navíc oproti tomu, co jsme běžně zvyklí,“ říká lékař David Tuček z emergency fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Kolaps může přijít nečekaně, důležité je hodně pít

Ohroženi jsou teď i lidé s chronickým onemocněním a malé děti. Kolaps nás většinou zasáhne velmi nečekaně.

„Začne bolet hlava, u mladších lidí se může objevit pocit žízně. Kolapsový stav přichází jako důsledek odvodnění organismu, můžou se při změně polohy z lehu do sedu a ze sedu do stoje objevit mžitky před očima a pocit na omdlení a může dojít i k mdlobě,“ popisuje lékař.

Při kolapsu je důležité postiženému ihned zavolat rychlou záchrannou službu a snažit se s ním mluvit. Pomůže mu také položit ho na zem a zvednout mu nohy. Kolapsu se dá předejít hlavně tím, že denně vypijeme o minimálně jeden litr tekutin více, než jsme zvyklí.

autor: ova
Spustit audio