Tři lví bratři dorazili do královédvorské ZOO. Další krok k unikátnímu lvímu safari!

16. květen 2015

Královédvorští zoologové dovezli z britských ostrovů tři dvanáctileté lvy. 1500 kilometrů dlouhá cesta jim hladce uběhla za pouhých 22 hodin. Jen při samotném vykládání jeden ze lvů usnul přímo v transportní bedně.

Speciální transportní auto se vzácným nákladem, trojicí lvů, dorazilo do královédvorské zoologické zahrady. Všichni se mají na pozoru, jeden ze zoologů má dokonce zbraň, kdyby náhodou přišly nějaké komplikace.

Otevírají se dveře a stroj s plošinou bere první bednu, ve které je jeden ze lvích samců. Přistaví ji ke kleci a když je vše zajištěno, otevře bednu a lva vypustí.

Šelmy míří rovnou do karantény, kde teď pár dní zůstanou

„Dělají se ještě nějaká vyšetření. Ta jsou sice už i z Anglie, ale my je vždy děláme také,“ vysvětluje Jana Myslivečková, mluvčí zoologické zahrady.

Čtěte také

Bez problémů se daří přehnat z bedny do výběhu i druhou šelmu. Třetí lev v transportním boxu usnul, proto ho musí ošetřovatelé vzbudit.

„Lvi vylezli, spolupracovali, jsou to kluci šikovní. Koukli jsme, už na první pohled jsou to velké kočky! Abnormálně velcí lvi, trochu přerostlí, ale jsou to fešáci,“ usmívá se Zdeněk Bárta, šéf transportu.

„Jedna ta transportní bedna je trochu poničená. Co se stalo? Když zavřete lva, který žije ve velkém safari, kdy se narodil a potom ho zavřete do malého boxu, mně by se to nelíbilo, taky bych se vztekal, tak jeden se trochu povztekal, malinko ji pocuchal, ale nebylo to nic vážného,“ říká Zdeněk Bárta.

1500 kilometrů dlouhou cestu ujeli za pouhých 22 hodin

Zoologové nemuseli od samotného začátku řešit žádné vážné komplikace. „To naložení šlo překvapivě dobře, nemuseli jsme používat žádná sedativa. My s kolegou jsme i dobře stihli přejet z Anglie do Francie,“ dodává Zdeněk Bárta.

Přestože lvi patří mezi největší spáče, během cesty toho prý moc nenaspali.

Návštěvníci královédvorské ZOO tyto šelmy uvidí pravděpodobně za měsíc.


Zvětšit mapu
Spustit audio