Tma a křik raněných. Tak vypadalo cvičení záchranářů v Petrovickém tunelu na Náchodsku

27. duben 2017

Hasiči, záchranáři i policisté v Královéhradeckém kraji zasahovali u simulované vlakové nehody. Využili tak plánované výluky na železniční trati mezi Policí nad Metují a Broumovem. Podle scénáře vlak vykolejil po nárazu do kamene. Aby byl fingovaný zásah co nejtěžší, stala se nehoda v těžko přístupném Petrovickém tunelu.

Průvodčí dává pokyn a vlak s 28 figuranty vyjíždí ze zastávky v Polici nad Metují. Už za pár minut ale podle přesně naplánovaného scénáře v půlce třistametrového tunelu narazí do kamene a vykolejí. V naprosté tmě nastává chaos.

Po 8 minutách k vlaku přibíhají první hasiči.


Jedním z jejich prvních úkolů je roztřídění zraněných. A to tak, že dostanou na ruku pásku, vysvětluje Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje: „Zelení jsou lehce zranění, žlutí jsou odkladně zranění, červení jsou zraněni těžce neodkladně. Černou páskou se označují zemřelí. Prostor přímo v dosahu nehody je nebezpečný. To znamená, že zdravotnická záchranná služba do něj nemůže vstupovat. Proto hasiči evakuují zraněné sem, kde bude zřízeno místo pro poskytování neodkladné přednemocniční péče."

Čtěte také

Petrovický tunel, který je dlouhý necelých 300 metrů, hasiči pro cvičení zvolili proto, aby bylo co nejtěžší, říká řídící cvičení hasič David Petřík: „Protože se to prostě může stát, taková událost. A my na to musíme být připraveni i za takového počasí jaké je dnes, když chumelí. Chceme si otestovat spolupráci všech složek IZS (Integrovaného záchranného systému) v nepřístupném terénu, protože ten tunel není úplně standartní prostředí pro náš zásah. Je to stísněný prostor, je tam tma. Cvičících je řádově okolo stovky."

V rámci cvičení si například i náchodská nemocnice vyzkoušela svůj trauma plán.

Hasiči, záchranáři i policisté v Královéhradeckém kraji zasahovali u simulované vlakové nehody
autor: ova
Spustit audio