Tip na výlet: V Broumově se veřejnosti otevírá nově opravená část tamního kláštera

23. duben 2015

Po roce a půl skončily v Broumově opravy v tamním benediktinském klášteře. Rozsáhlá rekonstrukce stála skoro čtvrt miliardy korun, peníze poskytla Evropská unie. Na slavnostním otevření byl reportér Václav Plecháček.

„Stavebně je asi opraveno to, co nejvíc bolelo. Tím neříkám, že nebolí to ostatní. V takovém areálu se bude pracovat vždycky," říká břevnovsko-broumovský převor Prokop Siostrzonek. Ten měsíce oprav pozorně sledoval a na otázku z které části opraveného kláštera má největší radost odpovídá trochu překvapivě - z klášterní zahrady.

„Možná je to divné, že ne v klášteře, ale ta příroda a to všechno, co se nabízí za aktivity při tom rozhledu na Broumovsko, tak si myslím, že to může osvěžit všechny, kteří budou využívat tenhle areál. Myslím, že je to může trochu pohladit na duši", dodává s úsměvem Prokop Siostrzonek.

V klášterní zahradě stojí nový multifunkční sál, opravit se podařilo například domek kuchaře, zahradníka nebo historický kuželník, tedy podlouhlou budovu, ve které kdysi mniši hrávali kuželky.

Opravený historický kuželník v broumovské klášterní zahradě

„Kuželník si lidé poprvé vyzkouší už tento víkend během dnů otevřených dveří. Později tady bude možné hrát kuželky po předchozím objednání," říká Kateřina Ostradecká z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Kromě zahrady prošla velkými změnami asi pětina hlavní budovy benediktinského kláštera

Vzniklo nové vzdělávací centrum, nahrávací studio nebo koncertní sály. Nově také zájemci mohou přespat v bývalých mnišských celách.

Ovšem třeba sestru Bohdanku z České kongregace dominikánek, která byla v padesátých letech minulého století v klášteře internována a nakonec tady prožila podstatnou část svého života, nejvíc zaujaly fresky na některých stěnách. Ty totiž původně zakrývala bílá barva: „Jsem opravdu překvapená těmi obrazy, to bylo zabílené a my jsme netušily, že tam je něco jiného."

Opravený klášter teď očekává velký zájem turistů

Někteří z nich ale mohou být zklamaní, klasický prohlídkový okruh národní kulturní památky totiž zůstane stejný, něco navíc uvidí jen část turistů.

Klášter Broumov

„Do některých typů prohlídek zařadíme výstavní prostory, kde jsou nově předměty z depozitářů a pak jsme minimálně pro tuhle sezónu připravili ukázku opatovy pracovny," doplňuje Jan Školník z Agentury pro rozvoj Broumovska.

Zatímco broumovský klášter oživila investice bezmála čtvrt miliardy korun, ostatní běžné kostely v okolních obcích chátrají a náklady na jejich opravy se podle některých odhadů mohou vyšplhat až na 500 milionů.

autor: PLE
Spustit audio