Tavený sýr Čechům chutná už 100 let tak, že se musí i dovážet, aby byl pro každého

První tavený sýr v Čechách vyrobil Eduard Bloch v roce 1923 ve své sýrárně ve Vodňanech. Recept na jejich výrobu si přivezl z Francie, kde vznikly z nutnosti vozit sýry na delší vzdálenosti. Dnes patří tavené sýry k oblíbeným pochoutkám.

„U nás v republice se vyrobí asi patnáct tisíc tun taveného sýra ročně“ říká Danuše Kopáčková, která vyučuje potravinářství na střední škole ve Veselí nad Lužnicí. Škola mimo jiné úzce spolupracuje s mlékárenským kolosem Madeta, v jehož závodě v nedaleké Plané se studenti Danuše Kopáčkové učí, jak správně vyrobit tavený sýr. „Tavené sýry jsou v Česku fenoménem,“ vysvětluje učitelka. „Spolu s Polskem jsme také největší jedlíci tavených sýrů v Evropě a asi i na světě. Ve statistice za rok 2021 je uvedeno, že průměrný Čech snědl 1,9 kilogramu taveného sýru. To je obrovské číslo, do republiky musíme tavené sýry dovážet, protože jenom z naší produkce bychom tuhle spotřebu nepokryli,“ dodává.

Vznik tavených sýrů

Tavení sýrů vynalezli ve Švýcarsku na začátku dvacátého století, když se hledal způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost. Krátce nato se objevil patent na podobné zpracování sýrů v USA, zkraje dvacátých let se pak začalo s tavením sýrů v Německu. Ovšem ani tehdejší Československo nezůstalo pozadu.

„První tavené sýry se vyrobily v sýrárně Eduarda Blocha ve Vodňanech v roce 1923 a nesly název Simplon“ popisuje ředitelka vodňanského muzea Jitka Velková. Stojíme spolu v sedmitisícovém městečku v Bavorovské ulici před nenápadným domkem, ve kterém se svého času začala psát nová kapitola českého sýrařství.

„Eduard Bloch už předtím vlastnil strojovou výrobnu sýrů ve Vídni. Po pár letech se ale rozhodl otevřít další sýrárnu právě tady Vodňanech, kde měl příbuzné. I zde šlo o strojový provoz na elektrický a parní pohon,“ přibližuje historii firmy. Výrobna zanikla na začátku třicátých let. „Víme ale, že jeden z pracovníků té firmy, Miloš Mrazík, se tehdy pokusil na tuto výrobu navázat. Zatím se nám toho nepodařilo moc zjistit, nicméně máme jednu stopu pro další bádání. V roce 1931 inzeroval sýr s názvem Dráteníček,“ říká muzejnice.

Oblíbené sýry současnosti

V současnosti jsou největším konkurentem tavených sýrů na českém trhu sýry čerstvé. „Spotřeba čerstvých sýrů je u nás stále vyšší a zákonitě spolu s ní klesá spotřeba sýrů tavených,“ přibližuje fungování českého trhu se sýry Danuše Kopáčková. Jinak tuzemští konzumenti jsou konzervativní. Například jejich chuťové preference se v průběhu let nijak nemění. „Šunka, klobása, cibulka, paprika, pažitka,“ vyjmenovává potravinářka nejoblíbenější nemlékárenské přísady do tavených sýrů. „Mimo to se také používají různé druhy koření, ryby, houby. A tak to bylo u nás vždycky.“

Úplně jiné zvyklosti ale panují třeba v Japonsku. „Tam se tavené sýry nabízejí dětem ve formě bonbónů. Mají tužší konzistenci než u nás a čokoládovou nebo ovocnou příchuť. Dětem můžete koupit třeba borůvkový tavený sýr. Naopak dospělí v Japonsku konzumují tavené sýry jako takové snacky k vínu nebo pivu,“ říká o preferencích v zemi vycházejícího slunce. Ale ani v kulturně spřízněnějších zemích nejsou zákazníci stejní jako u nás. „V severní Americe, Austrálii nebo na Novém Zélandu se zase nejvíce jedí plátkové tavené sýry,“ uzavírá odbornice.

autor: Filip Černý