Svoboda nad Úpou je bez proudu, problémy v Krkonoších

23. leden 2012

Výpadek dodávky elektrické energie v noci na dnešek opět postihl krkonošskou Svobodu nad Úpou.

Opravy vysokého napětí komplikuje silné sněžení. Více k tomu redaktorka Eliška Pilařová.

V celé oblasti Krkonoš platí stále 3. stupeň lavinového nebezpečí, hrozí sesuvy i na plošších svazích, na hřebenech Horská služba oznamuje i možnost zavátého tyčového značení a kvůli tomu nebezpečí zbloudění.

Pokračuje náčelník Horské služby Krkonoše - Adolf Klepš.

„Vzhledem k tomu, že v celé oblasti stále přibývá nový sníh, je možné, že brzy vyhlásíme vyšší stupeň pro oblast výskytu lavin. Proto jsme uzavřeli turistickou stezku přes Kotel, z Dvoraček na Mísečky. Vyzývám turisty, aby se tam nevydávali," varoval Pavel Jirsa, zástupce náčelníka Horské služby Krkonoše.

Sníh v Ústeckém kraji přikrývá krajinu

Záchranáři také upozorňují na možnost samovolného sesuvu sněhu ve volném terénu na svazích o vyšším sklonu než 15 stupňů, v takových místech je i možnost pádu sněhu na turistické stezky.

Na hřebenech Krkonoš připadlo v noci na dnešek zhruba deset centimetrů sněhu, celkem na hřebenech leží 165 centimetrů. Záchranáři upozorňují turisty a bežkaře, aby se v žádném případě nepohybovali mimo vyznačené trasy.

Kvůli přívalům sněhu a silnému větru může být v hřebenových partiích hor zaváté tyčové značení, horská služba však značení pravidelně kontroluje a v rizikových místech se ho snaží doplňovat.

Spustit audio