Švestkový závin 26/9/2009
Těsto:
250 g polohrubé mouky
200 g pomazánkového másla
1 lžička prášku do pečiva nebo jedlé sody
špetka soli
3 lžíce mléka
100 g mletého máku
1 - 1,5 kg švestek
strouhanka
rozpuštěné máslo
cukr
skořice
vejce na potření
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Těsto rozválíme, plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, mákem, poklademe půlkami švestek (řeznou stranou dolu) a posypeme cukrem smíchaným se skořicí a zavineme. Závin dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme ve vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka