Startuje koupací sezóna a hygienici začali kontrolovat kvalitu vody

29. květen 2017

Od tohoto týdne začíná oficiální koupací sezóna. Na tu se připravují i hygienici v Královéhradeckém kraji. Znamená to pro ně totiž kontrolu jednoho koupaliště za druhým, aby mohli přinést aktuální informace o kvalitě vody.

Přírodní koupaliště, bazény, betonové nádrže, i písníky. To vše teď budou postupně kontrolovat hygienici. A začnou už tento týden, říká vedoucí pracoviště pobočky Zdravotního ústavu v Hradci Králové Ivo Šrámek: „například se jede na Dachova u Hořic, Stříbrný rybník tady v Hradci Králové se bude kontrolovat. nebo i nádrž Rozkoš."

Práce hygieniků na místě se liší podle toho, jestli kontrolují koupaliště s upravovanou vodou, nebo přírodní koupaliště.

Čtěte také

„U koupališť ve volné přírodě se zhodnotí stav koupaliště a viditelné znečištění. Provádí se kontrola průhlednosti vody a potom se odebírají vzorky k laboratorní analýze," říká Ivo Šrámek.

Na začátku sezóny hygienici předpokládají, že bude kvalita vody dobrá

Potom ale vodu ovlivňuje počasí a také počty koupajících se lidí.

Koupaliště, koupání

„Samozřejmě, když je teplé počasí a velké množství koupajících se lidí, tak třeba ne některých místech dochází k rozvoji výskytu sinic. To je takový sledovaný ukazatel. Potom, když se počasí zkazí a ochladí se, tak ten rozvoj se třeba zmírní," doplňuje Ivo Šrámek.

Právě z hradeckého Zdravotního ústavu si najímá pracovníky na odběry vody Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. Ke kontrolám více říká její mluvčí Veronika Krejčí: „Odběry té vody probíhají ve čtrnáctidenních intervalech. Pokud ale dojde k nějakému výraznému zhoršení jakosti vody, tak je děláme týdně."

Výsledky kontrol bude krajská hygienická stanice zveřejňovat na svých webových stránkách každý čtvrtek.

autor: Marika Konárková
Spustit audio