Stará Paka má po letech čekání společenské prostory pro kulturní akce a zázemí pro místní hasiče

11. leden 2020 09:42

Kulturní život ve Staré Pace byl v posledních zhruba 15 letech hodně omezený. Obec totiž neměla vlastní prostory, kde by se mohly akce pořádat. Teď se jich dočkala a navíc i nového zázemí pro jednotku sboru dobrovolných hasičů. Vše vzniklo jako přístavba obecního úřadu. Náklady přišly Starou Paku zhruba na 8 milionů korun. Už zítra se tam bude konat první kulturní akce.

„Přicházíme do spojovací chodby a dostáváme se do prostor výjezdové jednotky," starosta jednotky dobrovolných hasičů ve Staré Pace Miroslav Dočekal ukazuje nové skříňky, lavice a sociální zázemí, včetně sprch.
„Zatím je zde pošta a do budoucna se do těchto prostor připravuje místnost sboru dobrovolných hasičů."

Stará Paka má po letech čekání společenské prostory pro kulturní akce a zázemí pro místní hasiče

Tady se budou hasiči scházet, pořádat různá školení nebo například programy pro hasičskou mládež.
„Tady je spojovačka, která se propojuje, to je takzvaný únikový východ. Jde o propojení na obecní úřad."

Čtěte také

Dosud měla jednotka 12 hasičů a jednoho velitele podle Miroslava Dočekala dost nevyhovující zázemí.
„Dá se říct, že přiběhli do hasičárny, tam měli skříňky kde se převlékli. Odjeli k požáru, přijeli zpátky, převlékli se a šli domů. Bylo tam tedy WC, takové skromné zázemí, kde si mohli hasiči umýt ruce."

Se starostou Staré Paky Josefem Dlabolou z ODS už stojíme v kulturním sále, kde pracovníci právě dokončují zapojení projektoru.
„Využili jsme toho, že budova obecního úřadu disponovala již zřízenou infrastrukturou. Takže jsme k ní tento nový objekt vlastně připojili a zaplnili jsme nevyužité prostory v bývalém dvoře budovy obecního úřadu."

Stará Paka má po letech čekání společenské prostory pro kulturní akce a zázemí pro místní hasiče

Kromě velkého sálu, který má kapacitu pro 120 sedících návštěvníků, je tu také zázemí pro občerstvení, menší společenská místnost, předsálí a šatna.

„Stará Paka dlouhé roky neměla společenské prostory," říká Josef Dlabola, podle kterého kulturní život lidem chyběl. Akce se sice pořádaly, ale bylo jich málo.

Občané za kulturou jezdili do okolí

„Mohu říct z vlastní zkušenosti, že si lidé odvykli se setkávat. Ten kulturní a společenský život byl natolik omezen, že nyní zjišťujeme, že vůbec samotný rozjezd dalších akcí bude způsobovat určité komplikace," dodává starosta Josef Dlabola.

První akcí bude slavnostní představení nových prostor veřejnosti. Uskuteční se ve Staré Pace už zítra, tedy v sobotu 11. ledna. Následovat budou různé zábavy, přednášky a promítání.

Spustit audio

Související