Srnčí na víně se zeleninovým pyré. Vynikající maso s nízkým obsahem tuku
Srnčí maso je dietní, lehce stravitelné a obsahuje velké množství minerálních látek, především draslíku a železa. Má svoji osobitou chuť a vůni. Myslím, že je vhodné alespoň jednou za čas si pochoutku z tohoto masa, nebo jiné zvěřiny, dopřát.
- 650 g srnčího masa z plece
- 3 lžíce oleje, 50 g másla
- 1 cibule
- 2 PL houbového koření (umleté nebo rozdrcené sušené houby)
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 2 – 3 rozdrcené jalovčinky
- 250 ml suchého červeného vína, vývar
- mletý pepř, sůl
- Na zeleninové pyré: ½ středně velkého pórku
- ¼ celeru
- 1 – 2 mrkve
- 1 kořen petržele nebo pastináku
- 2 snítky čerstvého tymiánu nebo 1 KL sušeného, sůl, mletý pepř
Očištěné odblaněné maso nakrájíme na větší kostky, smícháme s olejem a necháme v chladu několik hodin proležet. V kastrole rozpálíme máslo a připravené maso ze všech stan opečeme. Pak přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme všechno koření, promícháme, podlijeme červeným vínem a pomalu dusíme. Během dušení mícháme a podle potřeby podléváme vývarem. Pokrm nezahušťujeme, pouze vysmahneme šťávu.
Příloha: brambory v různých úpravách a zeleninové pyré
Příprava zeleninového pyré:
Všechnu očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme tymián, mírně podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. Měkkou zeleninu nakonec rozmixujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.