Srážka auta s vlakem u Libošovic na Jičínsku se tentokrát naštěstí obešla bez tragických následků

27. červenec 2020 12:58

V neděli 26. července krátce po půl páté odpoledne došlo na nechráněném železničním přejezdu u Libošovic k vážné dopravní nehodě. Šestašedesátiletý řidič osobního motorového vozidla Hyundai i30 v tu dobu jel ve směru na obec Vesec u Sobotky. S největší pravděpodobností přehlédl zprava přijíždějící osobní motorový vlak jedoucí od Libuně na Dolní Bousov.

Strojvedoucí vlaku i přes veškerou snahu již nedokázal střetu zabránit a přední částí vlaku narazil do pravé zadní části vozidla. To skončilo odhozené vpravo mimo železniční trať.

Čtěte také

Řidič utrpěl zranění, které si vyžádalo převoz do nemocnice. V době srážky ve vlaku cestovalo sedm lidí. Ke zranění jiných osob nedošlo. Alkohol u řidiče i strojvedoucího vyloučila policisty provedená dechová zkouška. Celková škoda je předběžně vyčíslena na částku přesahující 300 tisíc korun.

Zvýšené množství střetů silničních vozidel s vlaky na železničních přejezdech je velmi silným varujícím faktorem, z těchto nehod nevychází jako "vítěz" silniční vozidlo, protože vlaky jsou silnější svojí hmotností, rychlostí v místě železničního přejezdu, takže vozidlo s pneumatikami, často i jeho osádka je vždy v tomto souboji na přejezdu tou slabší stranou.

Přitom však stačí tak málo - aby řidič/ka vozidle před vjezdem na železniční přejezd splnila povinnosti, které ukládá zdravý rozum, pud sebezáchovy a ostražitost, vše vyjádřeno v základním zákoně řidičů a také řidiček, mající v české legislativě číslo 361/2000 Sb.

Jeho ustanovení se učí každý adept řidičského umění v autoškole, realizace jeho ustanovení je následně již na něm samotném - tuto základní pravdu si tak musí uvědomit každý, kdo sedí za volantem.

Co nám tedy říká zákon o přejíždění přejezdů?

(1) Před železničním přejezdem si musí řidič počínat zvlášť opatrně, zejména se přesvědčit, zda může železniční přejezd bezpečně přejet.

Čtěte také

(2) Vozidla se před železničním přejezdem řadí za sebou v pořadí, ve kterém přijela. Nejde-li o souběžnou jízdu nebo o jízdu podle § 12 odst. 2, smějí vozidla přejíždět přes železniční přejezd jen v jednom jízdním proudu.

(3) Ve vzdálenosti 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění smí řidič jet rychlostí nejvýše 30 km.h-1. Svítí-li přerušované bílé světlo signálu přejezdového zabezpečovacího zařízení, smí 50 m před železničním přejezdem a při jeho přejíždění jet rychlostí nejvýše 50 km.h-1. Při přejíždění železničního přejezdu nesmí řidič zbytečně prodlužovat dobu jeho přejíždění.

Srážka auta s vlakem u Libošovic na Jičínsku se tentokrát naštěstí obešla bez tragických následků

(4) Dojde-li k zastavení vozidla na železničním přejezdu, musí jeho řidič odstranit vozidlo mimo železniční trať,17) a nemůže-li tak učinit, musí neprodleně učinit vše, aby řidiči kolejových vozidel byli před nebezpečím včas varováni.

(5) Před železničním přejezdem, u kterého je umístěna dopravní značka "Stůj, dej přednost v jízdě!", musí řidič zastavit vozidlo na takovém místě, odkud má náležitý rozhled na trať.

17) § 9 vyhlášky č. 177/1995 Sb., kterou se vydává stavební a technický řád drah.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související