Součástí opravené věže letohrádku státního zámku Opočno budou i časové kapsle pro budoucí generace

4. duben 2024 10:00

V areálu státního zámku Opočno na Rychnovsku skončila oprava věže letohrádku. Její součástí budou také tři časové kapsle s odkazem pro budoucí generace. Pro kastelána Tomáše Kořínka jde o mimořádný okamžik. Do tří měděných schránek umísťuje materiály, které budou sloužit pro budoucí generace.

Čtěte také

„Schránky se dají uzavřít a potom se zaletují. Jsou zhruba 30 centimetrů vysoké a opatřené letopočtem, kdy probíhala oprava letohrádku. Jsou to tedy roky 2023 a 2024. A co jsme do schránek vložili? Určitě Opočenské listy, dále různé aktuální noviny zakoupené v novinovém stánku.“

„A pak jsme připravili jídelníček z místní restaurace, brožuru o zámku, nějaké další informace o zámku, jaké jsou například momentálně prohlídkové trasy, kolik co stojí a tak dále. Pak tam máme samozřejmě současné mince a bankovky. A potom je tam malý, osobní vzkaz ode mne pro budoucího zámeckého kastelána, který přijde třeba za 50 či 60 let a bude střechu znovu opravovat, říká Tomáš Kořínek.

Čtěte také

Na rozhodování co konkrétního do schránek umístit se podílela veřejnost. „Udělali jsme takový malý dotazník na našem facebookovém profilu. Zeptali jsme se lidí, kdyby měli takovou příležitost, co by do schránky pro příští generace vložili.

„A co jsem ještě nezmínil, poslali nám tam také nápad, že bychom tam měli dát nějakou současnou technologii. Takže tu mám ještě připravený flash disk s fotografiemi současného stavu zámku a také zaměstnanců správy zámku. Aby bylo jasné, kdo zde pracoval.

My si tady povídáme o tom, že za nějakých 50 nebo 60 let by případný další kastelán mohl onu časovou schránku otevírat. To ale může klidně nastat až za delší dobu, protože věžička letohrádku je právě opravená a předpokládám, že chvíli vydrží.

„Taková podobná velká rekonstrukce letohrádku se konala před 200 lety, na začátku 19. století. A je pravda, že v současné době je na střeše letohrádku smrkový šindel, a my tam nově dáváme modřínový. Ten by měl vydržet mnohem déle. Takže 50 či 60 let možná zbytečně pesimistický výhled a oprava přijde třeba až za 100 let. Těžko říct, dodává kastelán státního zámku Opočno na Rychnovsku Tomáš Kořínek.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Spustit audio

Související