Sobotní Noční linka: Jak hospodaříte s jídlem?

6. duben 2019

Vyhodíte prošlé jídlo, nebo ho sníte, i když už má trvanlivost dávno za zenitem? Vykrajujete nahnilá jablka? Kupujete jídlo podle letákových akcí? Stihnete to pak všechno sníst?

Vaříte podle toho, co máte doma, nebo nakupujete podle naplánovaného jídelníčku? Máte ve špajzu džemy ještě z 80. let, nebo takové „poklady“ průběžně házíte do koše? Nakupujete do zásoby, máte plnou komoru i mrazák? Chodíte si každý den pro to, co rovnou sníte?

Víte, že do kontejnerů se pro potraviny noří i ti, kteří na ně mají peníze? Jde o takzvaný dumpster diving, jímž lidé bojují proti plýtvání jídlem. Co si o tom myslíte?

Jednadvacáté století přineslo lepší životní úroveň mnoha Čechům. Nemusíme stát frontu na potraviny ani jiné zboží, k dostání je exotické ovoce z druhé strany zeměkoule a mnohdy člověk ani neví, jakou housku si z mnoha druhů vybrat.

Jenže, ruku na srdce, často to pak ani nestihneme sníst a jídlo vyhazujeme. Určitě častěji, než tomu bylo před třiceti, čtyřiceti lety.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.