Sobotní Noční Linka: Cestovatelské sny

4. únor 2023

Měli jste, nebo máte nějaké cestovatelské sny? Které cestovatelské sny se vám splnily? Které na své splnění teprve čekají? A nebo už se třeba nikdy nesplní?

Snít je krásné, ale hlavní je, si tyto sny alespoň občas plnit. Jsme generace, pro kterou nebylo cestování samozřejmostí, a někdy mě mrzí, že se v dnešní době na to zapomíná. Dříve se ponejvíce cestovalo s dětmi po tehdejším Československu a za hranice jen tam, kam umožňoval komunistický režim.

Pro mnoho lidí byla první cesta „za hranice snů“ starým trabantem do bývalé Jugoslávie, ovšem často s problémem získat výjezdní doložku. Po Sametové revoluci 1989 jsme si konečně mohli začít plnit cestovatelské sny. Někteří měli tu odvahu a vyrazili i bez znalosti angličtiny a se skromnými finančními prostředky, jiní třeba na ten svůj správný okamžik pro cestování teprve čekají.

Jak to máte vy? Splnili jste si nějaké cestovatelské sny? Nebo alespoň jeden sen?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.