Škvarkové křehkovice

Vyzkoušejte recept na velmi křehké škvarkové placky.

Ingredience
  • 60 dkg hladké mouky
  • 20 dkg nasekaných škvarků
  • 20 dkg sádla
  • 2 vejce
  • 4 dkg droždí
  • 1/4 litru mléka nebo smetany
  • 2 kávové lžičky soli
  • trochu rozpuštěného sádla na potírání

Droždí necháme vzejít ve vlažném mléku s přidáním špetky cukru. Vzešlý kvásek nalijeme do proseté mouky, dále přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, vejce, nakrájené škvarky, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Necháme kynout cca 1 – 1,5 hodiny. Z vykynutého těsta rozválíme asi 3 mm silnou placku, kterou potřeme rozpuštěným sádlem. Těsto složíme na třetiny, opět rozválíme, zase potřeme sádlem a to opakuje celkem třikrát. Touto přípravou těsta budou křehkovice i lístkovat. Takto připravené těsto rozválíme, vykrájíme placičky o libovolném průměru (5-8 cm), přendáme je na plech a necháme kynout ještě asi 1/2 hodiny. Potom rádélkem mělce přejedeme povrch placek nebo je propícháme vidličkou. Potřeme je sádlem a dorůžova upečeme v dobře vyhřáté troubě.