Škvarkové křehkovice
Vyzkoušejte recept na velmi křehké škvarkové placky.
- 60 dkg hladké mouky
- 20 dkg nasekaných škvarků
- 20 dkg sádla
- 2 vejce
- 4 dkg droždí
- 1/4 litru mléka nebo smetany
- 2 kávové lžičky soli
- trochu rozpuštěného sádla na potírání
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléku s přidáním špetky cukru. Vzešlý kvásek nalijeme do proseté mouky, dále přidáme rozpuštěné vlahé sádlo, vejce, nakrájené škvarky, osolíme a zaděláme vláčné těsto, které dobře propracujeme. Necháme kynout cca 1 – 1,5 hodiny. Z vykynutého těsta rozválíme asi 3 mm silnou placku, kterou potřeme rozpuštěným sádlem. Těsto složíme na třetiny, opět rozválíme, zase potřeme sádlem a to opakuje celkem třikrát. Touto přípravou těsta budou křehkovice i lístkovat. Takto připravené těsto rozválíme, vykrájíme placičky o libovolném průměru (5-8 cm), přendáme je na plech a necháme kynout ještě asi 1/2 hodiny. Potom rádélkem mělce přejedeme povrch placek nebo je propícháme vidličkou. Potřeme je sádlem a dorůžova upečeme v dobře vyhřáté troubě.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.