Školní rok ještě nezačal, ale některé žáky čekaly opravné zkoušky. Hlavně z matematiky

31. srpen 2017

Někteří žáci se vrátili do školy dřív. Důvodem jsou opravné zkoušky, které musí složit z těch předmětů, ve kterých neprospěli. Své výkony děti předvádí před speciální komisí. Jak se děti přes prázdniny připravovaly a z jakých předmětů nejčastěji skládají reparáty? Například na Vrchlabsku podle učitelů školáci nejčastěji dělají reparáty z matematiky. Valná většina z nich u zkoušek uspěje. Reportérka Kateřina Kohoutová natáčela ve Vrchlabí na základní škole ve Školní ulici.

Komise na základní škole ve Vrchlabí právě teď zkouší žáka, který má postoupit do sedmé třídy. Zkouší jej z matematiky. Co všechno musel ten žák prokázat?

Čtěte také

„Proběhla písemná zkouška a pak jsme se ptali na chyby v té písemné zkoušce. A doplnění některých příkladů, které v ní byly. Prostě to učivo z pololetí, ze kterého žák skládal opravnou zkoušku," říká Blanka Kajčevská, zástupce ředitele ZŠ Školní ve Vrchlabí.

Je vidět, jak se ten žák připravoval během letních prázdnin?

„Určitě. Dnes jsme to viděli. Jeden žák chodil na doučování k nějakým učitelům matematiky a ti ostatní se učili doma. A na tom doučování bylo jasně znát, že byl žák připravený podstatně lépe, než ti ostatní," vysvětluje Blanka Kajčevská.

Logo

Teď čeká komisi rozhodování, jestli tohoto žáka pustit do dalšího ročníku. Jak je náročné toto hodnocení?

„Samozřejmě, člověk chce posunout ty děti do toho vyššího ročníku," říká učitel matematiky Milan Sedláček.

A doplňuje: „Na druhou stranu zase musíme nějak zohlednit tu míru výkonu, který ten žák podal. Aby to bylo spravedlivé vůči ostatním žákům."

Opravné zkoušky hned ze dvou předmětů, konkrétně z matenatiky a fyziky, čekají dvanáctiletého Petra. Jak se připravoval přes prázdniny?

„Musel jsem probírat matematiku i tu fyziku. Ty základní věci, jednotky objemu a hmotnosti. Pomáhal mi táta, který to docela zvládá. A pak další měsíc mě učila babička," říká Petr.

Na základních školách na Vrchlabsku se nejvíce mezi opravnými zkouškami objevuje matematika. A podle učitelů, ji 90 procent dětí zvládne.

Spustit audio