Sčítání lidu 2021 – Jak vyplnit papírový dotazník

15. duben 2021, aktualizováno

Každých deset let probíhá v České republice sčítání lidu. Aby mělo takové sčítání smysl, je nutné, aby se sečetl každý z nás. To potvrzuje předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček: „Povinnost vyplnit formulář se týká všech osob, které mají trvalý pobyt v České republice, nebo nějaký typ přechodného pobytu s délkou trvání nad 90 dnů. Formulář se vyplňuje i za děti, to jde vždy za jejich zákonným zástupcem.“

Naše bydlení se za posledních 20 let proměnilo. Roste průměrná obytná plocha bytů a klesá počet osob v jedné domácnosti. Základní otázky v dotaznících zůstávají desítky let stále stejné. Na koupelnu nebo na počítač se už ale statistici neptají. Odpadají i otázky na vybavení domácnosti, zdravotní stav, majetek či příjem.

Čtěte také

Počet otázek je proto zhruba poloviční, takže vyplnění je rychlejší. První část obsahuje údaje o bydlení, druhá o osobách žijících v domácnosti. Vynechat lze dobrovolné otázky, které se týkají náboženské víry a národnosti. Vyplnění papírového dotazníku trvá 15 až 20 minut a stačí rodné číslo, není potřeba občanský průkaz nebo pas jako pro online sečtení.

V dotazníku se vyplňuje skutečné bydliště, ale také údaje o tom, jak cestujeme do školy či do práce. Místo našeho bydliště nemusí být stejné jako adresa uvedená v dokladech. Typické je to u studentů, kteří mají trvalé bydliště ještě u rodičů, ale už pár let bydlí ve sdíleném bytě s kamarády. „Důležité je to obvyklé bydliště, kde trávíme nejvíc svůj volný čas,“ upřesňuje Marek Rojíček.

Vyplnit musíme nejenom místo obvyklého pobytu, ale také první bydliště po narození a místo, kde jsme bydleli jeden rok před sčítáním: „Je to z důvodu monitorování jak dlouhodobé, tak krátkodobé migrace,“ dodává Marek Rojíček.

Jeden člen může dotazník vyplnit i za ostatní členy rodiny s jejich souhlasem a musí znát jejich údaje.

Pokud jste se zrovna stěhovali, nebo se vám narodilo dítě, záleží na rozhodném okamžiku, kterým je půlnoc z pátku 26. na sobotu 27. března 2021. Například pokud se dítě narodilo až minutu po sobotní půlnoci, už se nezapočítává.

Komisař zvoní dvakrát

Ti, kteří se chtějí sečíst prostřednictvím listinného formuláře, ho získají od sčítacích komisařů, což jsou zpravidla pracovníci České pošty. „Komisař bude zvonit dvakrát, a pokud vás zastihne, dotazník vám předá, včetně odesílací obálky. Předání probíhá mezi dveřmi, stejně jako kdyby vám předával zásilku,“ upřesňuje Rojíček.

Druhá možnost je vyzvednout si formulář na vybraných pobočkách České pošty nebo na pracovištích Českého statistického úřadu.

Vyplněný dotazník dejte do odpovědní obálky a hoďte do schránky, nebo odevzdejte na poště. Kromě papírového dotazníku můžete stále také vyplňovat formuláře i v elektronické podobě na www.scitani.cz. Tato možnost byla prodloužena až do 11. května.

Komisařů, kteří pracují v terénu a chodí do jednotlivých domácností, je zhruba 10 000 a dále asi 2 000 komisařů, kteří obcházejí hromadná ubytovací zařízení.

Jak poznat sčítacího komisaře

Zejména starší a osaměle žijící lidé mohou být terčem podvodníků a naletět falešnému komisaři. Obce vyvěšují na úředních deskách jména sčítacích komisařů. Komisař u sebe bude mít průkazku, která ho identifikuje, a na požádání se musí prokázat i svým osobním dokladem. „V žádném případě nebudou vstupovat do bytu, pokud se někdo bude tlačit dovnitř, je to podezřelé,“ varuje Rojíček.

Čtěte také

Řada lidí se sečetla online. Může u nich ještě zazvonit sčítací komisař? „Snažili jsme se to nastavit tak, aby komisař nechodil do domu, který se už sečetl, ale u domů, kde je x bytů, zazvonit může, tady prosíme o shovívavost. Záleží, zda se komisařovi podaří identifikovat ten sečtený byt, ale ve většině případů by to tak mělo být,“ vysvětluje šéf statistického úřadu.

Práce nebo studium v cizině

Formulář je určený všem, a to i dočasně nepřítomným. Jak správně postupovat, pokud naše dítě například studuje v zahraničí? „Vaše dítě to může vyplnit v cizině nejlépe online, nebo je to na dohodě s rodiči, zda to za něj vyplní. Jsme schopni vyloučit duplicitu, takže se nic neděje, i kdyby to vyplnilo dítě v cizině a rodiče v Čechách,“ ujišťuje Marek Rojíček.

Pokud si zpětně uvědomíte nějakou chybu, vyzvedněte si na kontaktním místě nový dotazník, opět vyplňte a odešlete. Pokud si opravdu nebudete vědět rady, jak formulář vyplnit – ani přes nápovědy, které jsou součástí formuláře – obraťte se na webové stránky www.scitani.cz, nebo kontaktujte sčítací centrum na telefonu 840 30 40 50.

Papírové či elektronické formuláře je nutné odevzdat do 11. května. Zpracování výsledků zabere řádově několik měsíců, u papírových dotazníků zabere čas jejich naskenování, propojení dat a odstranění duplicit. „Předpokládáme, že první výsledky budeme publikovat na přelomu letošního a příštího roku,“ věří Marek Rojíček.

Výsledky sčítání lidu pomohou například při plánování zdravotní péče nebo dopravy. Informace o počtu obyvatel v jednotlivých domech využívají také hasiči nebo záchranáři.

autoři: Barbora Kvapilová , djo
Spustit audio