Safari Park Dvůr Králové zdobí na konci roku desetitisíce světel. Vánoční zoo má kouzelnou atmosféru

25. prosinec 2022 08:33

Do 2. ledna jsou v klasické části královédvorské zoo největšími lákadly dvě mláďata levharta perského a tučňáci brýloví. Do výběhů také vycházejí běžně nosorožci, všechny šelmy, buvoli kaferští nebo zebry a v teple pavilonů jsou k vidění i sloni, žirafy, šimpanzi, všichni plazi a osádka Ptačího světa. 

Na lákavou stopu „Vánoční zoo“ se v doprovodu mluvčího dvorského safari parku Michala Šťastného vydala redaktorka Dana Voňková.

Vánoční zoo. Nákupem ozdob pomůžete lidem i zvířatům v Africe

Výrobky z českého skla pomáhají v Africe. Safari park nabízí zvířátka a vánoční ozdoby z českých perliček.

Čtěte také

Vrcholící rok skla, který vyhlásilo OSN, oslavuje safari park další dávkou pomoci lokálním komunitám v Keni. Ve dvorském safariparku teď návštěvníci najdou zajímavé dekorace, šperky a vánoční ozdoby v podobě zvířat a jejich nákupem mohou podpořit africké výrobce a nepřímo i zvířata v oblastech, kde ozdoby z korálků vznikají.

„Díky takovému příjmu si mohou místní lidé v Africe dovolit žít ohleduplněji k přírodě a nemusí shánět obživu v buši lovem masa nebo jiných produktů zvířat. Tím se významně snižuje tlak na ohrožené druhy,“ říká vedoucí mezinárodních projektů safari parku Jan Stejskal"

Vánoční zoo. Nákupem ozdob pomůžete lidem i zvířatům v Africe

V oblastech, kde projekt s názvem BeadWORKS působí, žijí například kriticky ohrožení nosorožci dvourozí, zebry Grévyho nebo žirafy Rothschildovy. V současnosti tento projekt, který založila v roce 2007 nezisková organizace The Northern Rangelands Trust, sdružuje asi 1 300 korálkářek z 20 etnických skupin, které obývají území zhruba 42 tisíc čtverečních kilometrů. To je z hlediska ochrany přírody velmi rozsáhlé území.

Čtěte také

„Díky korálkování se zlepšuje finanční situace místních rodin, které tak nemusejí za výdělkem docházet do větších sídel a svou přítomností v komunitních rezervacích zamezují pytlákům v pronásledování zvířat,“ doplňuje Jan Stejskal. Korálky, z nichž ženy svoje artefakty vyrábějí, mají přitom zřetelnou českou stopu.

Samy keňské ženy jsou z možnosti být součásti projektu nadšené. „Díky příjmu z korálkování můžeme dělat věci samy za sebe, plánovat a myslet na budoucnost. S ostatními ženami se cítíme jako zaměstnaní lidé. Peníze můžeme použít třeba na školné nebo lékaře,“ říká jedna z korálkářek Ngesinoi Leinte z etnika Rendille.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související