S husitskými Orebity vás seznámí nová turistická hra pro celou rodinu v Třebechovicích pod Orebem

20. srpen 2020

Pokud se chystáte na rodinný výlet do Třebechovic pod Orebem, pak asi míříte také do Muzea betlémů. Kromě nich tam ale najdete také velkou aktuální interaktivní výstavu Orebité. Až si ji prohlédnete, stavte se v Informačním centru v přízemí muzea, tam dostanete mapu a pracovní sešit a můžete se vydat na okruh nové turistické hry nazvané Orebité aneb putování husitskou stezkou. 

Redaktorku Romanu Pacákovou doprovodily vedoucí muzea Petra Jahnová a spoluautorka výstavy i hry, výtvarnice Martina Marková.

Čtěte také

Nová turistická hra pro celou rodinu Orebité aneb putování husitskou stezkou je velmi hravá a zábavná. Třebechovické Muzeum betlémů ji připravilo jako doplněk k velké letní interaktivní výstavě Orebité 600 let.

Na trase hry se dozvíte mnoho zajímavostí o historických událostech z husitského období od roku 1419 do roku 1424. Procházka městem a plnění různých úkolů začíná v Informačním centru na třebechovickém náměstí, kde si každý hráč vyzvednete svůj pracovní sešit a mapu hry.

Čtěte také

Stezka vede až na památný vrch Oreb a pak zase zpátky. Nohy vás bolet nebudou, jsou to jen asi 2 km, ale při luštění rébusů a plnění některých úkolů se možná docela zapotíte.

Pokud si nebudete vědět rady, požádejte o pomoc děti. Podle Martiny Markové si s tím, na rozdíl od dospělých, většinou poradí hravě.

Rozluštíte tajné heslo a odměna vás nemine

Pokud se vám cestou podaří nasbírat všechny důležité indicie k rozluštění závěrečného hesla, čeká na vás odměna. Tu si můžete vyzvednout opět v Informačním centru a užít si s ní potom s celou rodinou ještě spoustu zábavy.

A když se na výstavu Orebité a husitskou stezku do Třebechovic pod Orebem vydáte v neděli 23. srpna, uvidíte v atriu Muzea betlémů, jak se razily mince v době husitské.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.