Rudrův mlýn v Ratibořicích je jedním z dějišť románu Babička. Ukrývá fortel předků i hastrmana

19. září 2023

Rudrův nebo také Ludrův či Panský mlýn v Babiččině údolí v Ratibořicích v Královéhradeckém kraji je neobyčejný. A to nejen proto, že je spojený s románem Babička od Boženy Němcové, která ho použila jako jedno z dějišť svého románu. Zároveň patřil i k těm nejvěhlasnějším díky kvalitě mletí. Navíc v něm i dnes žije hastrman.

Na cestě mezi Ratibořickým zámkem a Starým bělidlem stojí dnes už historický jednopatrový mlýn a v jeho těsné blízkosti i vodní mandl z první poloviny 19. století. Doložitelné je, že mlýn tu stojí už od 16. století. Původně to pravděpodobně byla klasická roubenka a až teprve ve druhé polovině 18. století byl mlýn přestavěn do kamene a tuto podobu má dodnes.

V mlýnské expozici je k vidění funkční technické vybavení pro mletí obilí, ale také pro výrobu krup. Nacházejí se tu dvě mlecí zařízení, která jsou poháněna vodními koly na vrchní vodu. Ta je přiváděna náhonem od Starého bělidla dřevěnými vantrokami.

V patře je byt mlynáře se světnicí zařízenou lidovým nábytkem, v přízemí je pak možné nahlédnout do šalandy, v níž mlynářka hostila mleče, kteří přivezli zrno a čekali tu na mouku. Jsou tu i komory a pec na pečení chleba. Místnost zařízená jako pokoj Mančinky je vybavena měšťanským nábytkem z první poloviny 19. století.

Měšťanský pokoj Mančinky ve mlýně

Dobromyslný pan otec sedává u mlýna

Největší část budovy tvoří mlýnice, která zabírá přízemí a horní patro. Do děje románu Boženy Němcové se dostáváme už rokem 1773, kdy mlýn vyženil Antonín Rudr, děd Mančinky, která byla skutečnou kamarádkou Barunky Panklové. Antonína Rudra, tatínka Mančinky, spisovatelka v knize představuje jako dobromyslného pana otce.

Dnes ho „naživo“ připomíná místní nadšenec, který každý rok v sezóně sedává u mlýna s fajfkou, vítá příchozí návštěvníky a rozpráví z nimi. A to mimo jiné i o zdejším stálém hostu – hastrmanovi, který ve správném mlýně nemůže chybět. Ostatně, tato dobrá vodnická duše čeká uvnitř i na vás.

Ve mlýnici Rudrova mlýna

Úpa žene vodu na zdejší mlýn

Zdrojem vody pro Rudrův mlýn vždy byla a stále je řeka Úpa. K mlýnu byl proto vybudován náhon od dnešního Viktorčina splavu. Pokračoval pak dál mezi loukami pod zámek až k České Skalici.

V 19. století byl náhon využit pro vznik rozsáhlého, takzvaného přeronového závlahového systému, který zavlažoval všechny louky v Babiččině údolí. Ani tyto stopy určitě nepřehlédnete, když se procházkou vydáte ke Starému bělidlu kolem známého sousoší Babička s vnoučaty z roku 1922 od sochaře Otto Gutfreunda.

Slavné sousoší Babička s vnoučaty stojí jen pár desítek metrů od Rudrova mlýna

Provozovatelem Rudrova mlýna je dnes Správa státního zámku Ratibořice. V zahradě u mlýna najdete v turistické sezóně stylové občerstvení, kde si pochutnáte třeba na domácích koláčích. K mlýnu se dostanete pěšky od zámku, kde můžete zaparkovat, nebo od Starého bělidla. Parkovat je možné i v obci Zlíč nebo v České Skalici a odtud se „po svých“ vydat po Naučné stezce Babiččino údolí.

Spustit audio