Rozpětí rukou 4 metry a přes 2 metry výška sedící jogínky. Neobyčejná socha vzniká v Horní Kalné

4. únor 2024 07:49

Bude složená z několika dílů a dohromady opravdu velká. Sochu jogínky v nadživotní velikosti začala po jednotlivých částech odlévat slévárna v Horní Kalné na Trutnovsku. Bronzová postava bude mít své místo v Rehabilitačním centru v Čeladné, kam ji pracovníci slévárny povezou na velkém otevřeném voze. 

Dát ji do transportní bedny by bylo totiž skoro nemožné. „Dej to tam na ukazováček, 392.“ To je rozpětí rukou sochy jogínky v centimetrech. „Výška je 197 centimetrů.“

Čtěte také

Pracovník slévárny v Horní Kalné Pavel právě zjišťuje přesné rozměry této opravdu velké sochy. V tuto chvíli je hotová její první část. „Což je negativní forma. V počátku se na tu sochu musím podívat a rozdělit ji na několik dílů. Aby to bylo vůbec možné svařit do sebe. A pak sejmout otisk s pomocí silikonu a sádry.

„Tato socha byla vytvořena z celkem 15 dílů, vysvětluje Pavel.

Část ruky sochy se už přesunula do vedlejší dílny. Tam pracovník Roman Valášek instaluje licí kanálky. „Na ten vyretušovaný vosk stavíme soustavu licích kanálků, které rozvádí litý bronz a naplňují celou formičku tím materiálem.

Sochu jogínky v nadživotní velikosti začala po jednotlivých částech odlévat slévárna v Horní Kalné

Voskovnou slévárny musí samozřejmě projít všechny díly sochy velké jogínky. A potom bude následovat její samotné odlití. „Respektive zaformování těch jednotlivých voskových dílů do speciální formovací hmoty. Vysušení těch forem v peci a pak odlití roztaveného bronzu do těch vysušených a připravených forem, říká vedoucí slévárny Vladana Vajsová.

Čtěte také

„Na to, že je to sedící žena, a když si to člověk představí, kdyby se postavila, tak jak by asi byla vysoká. Znázorňuje jogínskou pozici krávy.

Socha je opravdu dokonale propracovaná do nejmenších detailů. Přesto jí ale něco chybí. „Nemá totiž pupík. Jedná se o takovou pramáti, která byla údajně první ženou. Takže ona se nenarodila klasicky, tedy s atributem pupeční šňůry. Proto nemá pupík, usmívá se se Vladana Vajsová.

Socha jogínky podle návrhu sochaře Davida Moješčíka bude v Rehabilitačním centru v Čeladné slavnostně odhalena v druhé polovině května letošního roku.

Spustit audio

Související