Rozmarný králík

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na čtyři až šest porcí:

  • hřbet a zadní stehna z 1 králíka
  • 2 plné polévkové lžíce sádla
  • 100 g slaniny
  • 2 velké cibule
  • 1 hlavička česneku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 snítky rozmarýnu
  • mletý pepř
  • sůl
  • alobal

Postup:

Cibuli, česnek i slaninu nakrájíme na plátky. Pekáč silně vymažeme sádlem a na dno poklademe polovinu připravené cibule, česneku a slaniny. Na tento základ položíme odblaněné, omyté a osušené porce králíka, osolené a opepřené. Na maso navrstvíme zbylou cibuli, česnek, rozmarýn a slaninu. Podlijeme malým množstvím vody a v předehřáté troubě, přikryté poklicí nebo alobalem, dusíme asi 20 minut.

Potom alobal odstraníme a pečeme při 180° C asi 30 minut. Během pečení maso obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Před dohotovením přilijeme červené víno a pečeme zhruba ještě 15 – 20 minut, až se na mase vytvoří kůrčička.

Upečené maso rozdělíme na porce, obložíme plátky pečené slaniny a podáváme přelité vypečenou šťávou s rozdušenou cibulí a česnekem. Použitím červeného vína a rozmarýnu králík svou chutí připomíná zvěřinu.

Doporučená příloha: vařené brambory a nakládané okurky nebo zelenina, saláty z čerstvé zeleniny.

Poznámka: na podlití můžeme použít také bílé víno.

Celková doba přípravy cca 90 minut.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.