Riziko koňských pamlsků: Čerstvé pečivo může mít fatální následky
Více škody než užitku můžeme napáchat tím, když přilepšujeme koním v ohradě. Nikdy nevíte, kolik turistů už kolem ohrady přešlo, kolik jich ještě přijde a co kdo koníkovi nabídl. Ideální je poradit se s majitelem nebo chovatelem, případně jim předat, co jste přinesli.
Jedno jablko nebo kousek mrkve neublíží, ale nadměrná konzumace může vést ke kvasným procesům a to už je zdravotní problém.
Velkým kamenem úrazu je pečivo. Za prvé se může dávat jen v omezeném množství a za druhé by mělo být suché a tvrdé, v žádném případě ne čerstvé. Čerstvé pečivo koně nadýmá, může dojít k plynové kolice. Je to bolestivé a kůň se snaží bolesti uniknout tím, že se válí, převaluje. Kůň má dlouhá střeva, zhruba 22 metrů a tím, jak se převaluje, může se ve střevech vytvořit smyčka a následně může střevo prasknout. Kůň pak uhyne na otravu.
Obecná pravidla pro krmení
Složení krmené dávky i její objem závisí na věku, zdravotním stavu, zatížení a taky temperamentu koně. Krmení by se mělo podávat ve stejný čas, ideální je rozdělit denní dávku na ráno, poledne a večer, kde se podává krmivo, k jehož trávení potřebuje kůň víc času a klidu. I ustájený kůň potřebuje pastvu nebo alespoň výběh pro pohyb. Samozřejmostí je kvalita, rozhodně nezkrmujeme věci napadené například plísní. Pokud chceme přejít na jiné krmivo, je potřeba udělat to postupně, aby měl trávicí trakt čas na přizpůsobení. A po krmení dopřejte koni klid na trávení, není vhodná vyjížďka.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.