Řidiče se už téměř rok trápí omezení provozu mezi Jičínem a Trutnovem. Chystá se další uzavírka, tentokrát úplná

29. duben 2016

Po klidnějších zimních měsících, ve kterých počasí nedovolovalo v opravách pokračovat, se brzy chystá další uzavírka, tentokrát úplná. Uzavírka silnice I/16 v Čisté u Horek se sice o pár dní odkládá, obec se na ní ale intenzivně připravuje. Jak rozkopaná silnice poznamená život v obci?

Úsek Horka u Staré Paky - Čistá u Horek měl být původně uzavřen už od 2. května a uzavírka měla trvat do konce prázdnin.

Kvůli potížím s mostem v Mladých Bukách, kudy měla vést objízdná trasa pro kamióny, se zatím začátek uzavírky odkládá, a to minimálně do 16. května.

To je pro místní ale jen takové těšínské jablíčko - protože jestli všechno vypukne o dva týdny dřív nebo později je ve výsledku celkem jedno.

Čtěte také

Nezávislý starosta Čisté Ladislav Jiřička popsal drobnou výhodu i nevýhody toho, že obec nebude několik týdnů průjezdná: „Na jednu stranu sice tady budeme mít přes léto nulový tranzit přes obec. To značně postihne naše živnostníky v oblasti služeb a pohostinství. A někteří už avizovali, že provozovny po dobu uzavírky uzavřou. Na druhou stranu, díky tomu, že se část toho omezení situuje do prázdnin, tak nebude tak velký problém s dopravní obslužností pro děti a studenty škol, kterých se to dotkne patrně nejvíc."

Uzavírka Husovy ulice v Mimoni

Jedna z restaurací tedy zavře. Provozní z té druhé Bohumil Fučík věří, že si stálá klientela cestu najde - i když jí to bude stát bezmála deset kilometrů navíc: „Kdo bude chtít, tak se sem dostane. Prostě to objede. No, bude to trošku horší, ale doufejme, že to bude dobré."

Zavření hospody zůstane pro místní nejspíš jediným opravdu citelným problémem.

Obci se totiž povedlo sjednat dopravní obslužnost autobusy tak, aby se jen o pár minut prodloužila cesta na jednu nebo na druhou stranu - ke všem spojům na objížďce se obyvatelé Čisté dostanou.

Podle starosty Ladislava Jiřičky bylo potřeba myslet úplně na všechno - třeba i na případný požár: „Hasičský záchranný sbor na to reagoval změnou poplachových plánů, kde se namodeloval dojezd hasičských jednotek a trochu jinak. S tím, že v těchto chvílích je dopravní omezení dlouhodobé i na výjezdu z Jilenice a sem jako první jednotka má přijíždět profesionální jednotka právě z Jilemnice. Takže první držení oni budou mít hned na kraji Jilemnice a pak než by se dostali sem, tak je tam posílená úloha hasičů ze sousední Dolní Kalné."

autor: lcz
Spustit audio