Radnice v Hostinném a ve Vrchlabí souhlasí s návrhem kraje na sloučení gymnázií v obou městech

3. listopad 2017

Gymnázium v Hostinném se nejspíš podaří zachránit, je o tom přesvědčena starostka Dagmar Sahánková. Radnice v Hostinném i ve Vrchlabí totiž souhlasily s návrhem kraje na sloučení obou škol a chtějí spolupracovat na budování nové a silné školy. Definitivní slovo ale bude mít kraj.

Starostové 16 obcí ze Svazku obcí Horní Labe podpořili zachování středního školství v Hostinném. Radnice se spolu s vedením gymnázia pokusila předejít možnému konci školy v rámci takzvané „optimalizace" a souhlasí se spojením s gymnáziem ve Vrchlabí, které navrhl kraj. Nový subjekt by měl být silnější, stabilnější a měl by podle starostky Dagmar Sahánkové ze Sdružení pro lepší Hostinné znamenat záchranu školy v Hostinném.

Hostinné našlo ve spolupráci s krajskou náměstkyní Martinou Berdychovou řešení, říká Dagmar Sahánková. Konec gymnázia v Hostinném byl podle ní blízko: „Po dalších jednáních byla nalezena jiná varianta právě ve spojení s gymnáziem ve Vrchlabí. Jsem za to hodně ráda, ale bylo to hodně blízko."

Čtěte také

Krajská náměstkyně pro školství Martina Berdychová z hnutí Východočeši se nechtěla vyjádřit, stručná odpověď z odboru kanceláře hejtmana zní, že o gymnáziu v Hostinném se jedná, ale jeho rušení se nepřipravuje.

Samotné Vrchlabí je na sloučení svého gymnázia s ústavem v Hostinném připraveno, potvrdil místostarosta Michal Vávra ze Sdružení nezávislých kandidátů ZVON: „Jde nám o to, aby v našem regionu, v našich městech, ve Vrchlabí a v Hostinném, bylo střední školství zachováno. Tak, aby i ta budoucí generace měla uplatnění v našem regionu. Tím, že jsem na okraji republiky, tak k nám třeba ta dopravní obslužnost není úplně otimální, jako někde v jádru kraje nebo republiky. I to je jedna z příčin, proč je to u nás složitější, ale o to větší bychom měli mít úsilí, abychom si své místo na slunci vybudovali."

Státní maturita (ilustrační foto)

Gymnáziu v Hostinném se v nedávné minulosti nedařilo vždy naplnit lavice novými žáky, podle ředitele Martina Vláška je ale v poslední době situace výrazně lepší: „Škola se řekněme před dvěma lety nacházela na historicky minimálním počtu žáků. V současné době máme o 13 žáků více. A samozřejmě se dál snažíme žáky kvalitně vzdělávat, tak abychom jin ukázalai, že škola v Hostinném má svou pozici a hlavně svou kvalitu."

To vnímají i zástupci okolních obcí, sdružených ve Svazku obcí Horní Labe. Ti vyjádřili pokračování gymnázia v Hostinném a jeho sloučení se školou ve Vrchlabí jednomyslně podporu.

Podle starosty Chotěvic Vladimíra Lukeše z Volby pro Chotěvice koluje po obcích v regionu i petice za zachování gymnázia v Hostinném: „ta petice se začala tvořit minulý týden. A při včerejší kontrole je již ohledně školství podepsáno několik archů. S tím, že naši rodiče a budoucí rodiče, kteří připravují své děti do Hostinského gymnázia, souhlasí s tím, aby se to školství v tomto regionu zachovalo."

Další zasedání zastupitelstva kraje bude na začátku prosince. Oficiální program se zatím podle vyjádření kraje teprve tvoří, ale nedá se vyloučit, že už za měsíc se bude o krajském školství rozhodovat.

Radnice v Hostinném a ve Vrchlabí chtějí do té doby ještě například oslovit místní firmy a dohodnout s nimi ještě širší spolupráci se středními školami.

autor: lcz
Spustit audio