Prvním titulem, kterým se Karel IV. honosil, byl markrabě moravský

9. říjen 2024

Narodil se roku 1316 Janu Lucemburskému a Elišce Přemyslovně, a dostal tradiční přemyslovské jméno Václav. Vzdělání získal na francouzském dvoře, kde se dokonce zasnoubil a později oženil s Blankou z Valois.

Mladý následník českého trůnu přejal jméno svého kmotra a stal se z něj Karel. Prvním titulem, kterým se honosil, byl markrabě moravský. Roku 1346 se stal českým králem. Pak následovaly tituly římsko-německého krále a císaře Svaté říše římské, kterým byl Karel IV. od roku 1355.

Za jeho vlády se Praha stala centrem Evropy a zažila nebývalý rozkvět. Panovník inicioval vznik Nového Města, nechal postavit Kamenný most a založil jednu z prvních světových univerzit.

Za život měl celkem čtyři manželky a s nimi několik potomků. Synové Václav a Zikmund byli později také králi, věhlasu a osvícenosti svého otce však nedosáhli.

Karel IV. byl velmi zbožný a pro ochranu ostatků svatých nechal postavit hrad Karlštejn, kde byly uloženy také říšské klenoty. Zemřel roku 1378 a do naší historie se zapsal jako Otec vlasti.

autor: Jan Herget
Spustit audio