První slatinné lázně na světě vznikly u nás. Františkovy Lázně proslavila úspěšná léčba neplodnosti

17. červenec 2020

Františkovy Lázně v Karlovarském kraji jsou známé jako první slatinné lázně na světě. Prosluly zejména léčbou neplodnosti a díky rozlehlým parkům se o nich často mluví jako o zelené oáze. Tak jako Karlovy Vary dostaly své jméno po svém zakladateli císaři Karlu IV., byly i Františkovy Lázně pojmenovány na počest významného panovníka - Františka I.

Na rozdíl od Karlových Varů mělo ale jejich založení zcela jiný průběh. Zdejší lokalita byla pro své léčebné vody známá dlouho před vznikem města. A právě léčivé prameny vedly v 18. století k vybudování prvních slatinných lázní na světě. Během pouhého jednoho století vzrostl význam tohoto malého lázeňského města na světovou úroveň a začali sem mířit návštěvníci z celého světa.

Lázeňská léčba je zde zaměřena především na ženy. S velkým úspěchem se tu léčí gynekologické obtíže včetně sterility. Jedním ze symbolů naděje je pro lázeňské pacientky socha chlapce s rybou. Pověst říká, že když se ho žena dotkne, podaří se jí do roka otěhotnět. Dále se zde léčí neduhy pohybového aparátu, poúrazové stavy a různá onemocnění oběhové soustavy.

Sluneční louka s výhledem na Aquaforum

Františkovy Lázně jsou malebné město plné jedinečné lázeňské architektury a zeleně. Najdete tu také největší akvapark v českých lázních – Aquaforum. Ten nabízí široké veřejnosti vnitřní i venkovní bazény, tobogány a další vodní atrakce. Je to jediný akvapark v českých lázních. „Lázeňská města akvaparky příliš nedisponují, v tom jsme unikátní“, říká Eliška Vildová ze Spa Resortu Pawlik-Aquaforum Františkovy Lázně. V tomto resortu mají i další unikáty, například slatinné koupele a jiné lázeňské procedury.

Ve Františkových Lázních a blízkém okolí objevíte mnoho krásných míst. Například Národní přírodní rezervace SOOS je od nich vzdálena jen necelých sedm kilometrů. Můžete navštívit také přírodní park Smrčiny nebo přírodní rezervaci Amerika. V nedalekém Chebu se pak nachází řada historických památek v čele s Chebským hradem. Milovníci turistiky a sportu zase ocení desítky kilometrů turistických stezek a cyklotras.

Spustit audio