Proč se ptáci koupou?

30. červen 2020

Ptáci se potřebují umývat, udržovat peří v čistotě. V létě se koupelí osvěží, ale především tak provádějí pravidelnou hygienu. Díky peří mohou létat, navíc jim poskytuje ochranu proti chladu a vlhkosti. Je to jejich nepromokavý kabátek. A ptáci o něj koupelí pečují po celý rok.

Hygieně a péči o peří věnují ptáci každý den mnoho času. Můžeme jim v tom být nápomocní, když vedle krmítek, která už se stala běžnou součástí většiny zahrad či balkónů, nainstalujeme i pítko nebo koupátko. Závěsné, na nožce, keramické, kovové. Koupené nebo vlastnoručně vyrobené. Pokud nejsme příliš zruční, jako pítko bohatě postačí plochá plastová miska pod květináč, ve které pravidelně doplňujeme a měníme vodu, a kterou jednou za týden vyčistíme kartáčkem, abychom odstranili nečistoty.

Do misky je potřeba vložit pár kamínků, vystupujících nad hladinu. Budou to záchranné ostrůvky pro hmyz, který se přijde také napít, aby se neutopil. Pítko umístíme na přehledné místo, přibližně ve vzdálenosti 3 metry od stromu či keře, kam se ptáci můžou schovat před blížící se kočkou.

Pro ptáky bývá složité, zvlášť v suchém období, najít vhodný zdroj vody. Pítkem v zahradě jim uděláme velkou službu. Dobrou volbou je i zahradní jezírko s pozvolnými břehy, aby se ptáci k vodě snadno dostali.

Ptáci se cachtají, jako malé děti

Jak koupání probíhá, popisuje Alena Klvaňová, šéfredaktorka časopisu Ptačí svět: „Ptáci se ve vodě cachtají, ráchají, jako malé děti. Zvedají a roztahují křídla a ocas, hlavu téměř ponoří do vody, házejí si kapičky vody po celém těle. Pak se suší, někde v úkrytu, aby byli chráněni před predátory. Háčky a paprsky ptačího pera do sebe zapadají jako suchý zip. A tak peříčka probírají zobákem, aby do sebe vše zapadlo.“

Když je hezké počasí, suší a zahřívají se na slunci. Pírka musejí také promastit. „Ptáci mají kostrční žlázu, z té berou maz, a pomocí něj si natřou, naimpregnují, dá se říct, celé tělo, aby nebylo propustné pro vodu,“ vysvětluje Alena Klvaňová.

Někteří ptáci se nekoupou, ale popelí. Třeba vrabci, domácí i polní. Využívají ke koupeli nikoli vodu, ale písek nebo hlínu, prach. Říká se tomu prachová koupel nebo popelení. Udělají si důlek, pohazují kamínky do peří, a tak se zbavují nečistot a také parazitů.

Spustit audio