Proč se dívat při focení pod nohy? S Robertem Průchou o pohlednicích i plánech do budoucna

6. únor 2018

Nejhezčí víceobrázkovou pohlednici pro rok 2018 má město z našeho kraje a jsou to Hořice na Jičínsku. Toto ocenění získala na brněnském turistickém veletrhu pohlednice, kterou vytvořil fotograf Robert Průcha. 

Rodák z Hradce Králové dostal nabídku z hořického informačního centra a ve městě kamenné krásy pak strávil mnoho dní a mnoho hodin, aby je zachytil ve všech ročních obdobích i v různých denních dobách.

Čtěte takéFotograf Robert Průcha

Při práci ho překvapilo, kolik je v Hořicích krásných objektů. Vítězná pohlednice je čtyřobrázková a zachycuje čtyři hořická místa v nočním osvětlení.

Hořice v noci pohledem Roberta Průchy

Hořice pohledem Roberta Průchy ale bodovaly i v dalších kategoriích.

Devítiobrázková jarně - letní hořická pohlednice získala na brněnském veletrhu zvláštní cenu Asociace informačních turistických center a zimní Hořice obsadily 4. místo v kategorii víceobrázkových pohledů.

A dobře se umístil i Hradec Králové - na 3. místě jako jednoobrázková pohlednice.

Hradec Králové pohledem Roberta Průchy

Jedna z jeho fotografií reprezentuje Českou republiku v Evropě

Pokud jste třeba k Vánocům dostali mobilní telefon jisté značky, je hodně pravděpodobné, že v galerii (magazínu) fotografií je i snímek Roberta Průchy Labské vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové. Jde o jedinou fotografii z České republiky!

S elektrárnou jsou v galerii takové významné stavby jako například Walt Disney Concert Hall v Los Angeles nebo Mont-Saint-Michel v Normandii. Galerie je stejná pro celý evropský trh, takže jde o obrovský úspěch nejen pro Roberta, ale také pro Českou republiku a Hradec Králové.

Fotografie Roberta Průchy

A už jen tak mimochodem, u některých modelů je v galerii navíc i Robertova fotografie z Budapešti, takže jde o dvojnásobný úspěch.

Robert Průcha získal také certifikát od společnosti Google, díky kterému může spoluvytvářet obsah v Google mapách. V praxi to znamená, že si jej firma či instituce najme jako fotografa, nafotí jejich interiér a z fotografií pak vytvoří virtuální prohlídku.

Z toho, co fotograf Robert Průcha plánuje do budoucna, prozradil, že další na řadě bude focení Chlumce nad Cidlinou!

A proč se dívat při fotografování pod nohy? Protože tam mimo jiné uvidíte mnoho zajímavého. I to se dozvíte v rozhovoru s Robertem Průchou, který s ním vedla Jana Kudyvejsová!

Robert Průcha ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové s Janou Kudyvejsovou
autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související