Problémy s podložím prodloužily opravu dětského brouzdaliště ve Dvoře Králové

22. srpen 2017

Letní Tyršovo koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem v letošním roce pravděpodobně navštíví nejméně lidí za několik posledních let. Zatím jich přišlo čtrnáct tisíc, tedy o pět tisíc méně než loni. Kromě počasí může být jedním z důvodů i to, že se stále nepodařilo zprovoznit dětský bazén Delfínek. Ten měl být původně k dispozici v polovině června, nakonec se v něm ale děti vykoupou až v příštím roce.

Společně s Ctiradem Pokorným z odboru investic a rozvoje městského úřadu ve Dvoře Králové nad Labem jsme uprostřed bazénku, který teď už měl být plný vody a měly se v něm koupat děti. To se zatím nepodařilo. Proč?

„Původně byl postup prací takový, že se vybetonovaly hrany bazénu, odstranili jsme původní nátěr na dně bazénu a čekali jsme právě na to, než ty boky vyschnou a vyzrají. Bohužel jsme v průběhu vysychání boků zjistili, že máme vlhkost i ve dně bazénu a řešili jsme proč. Udělali jsme sondy, které odhalily vlhká místa, pískové kaverny, a museli jsme je řešit. A odbourat větší vrstvu betonu, než jsme uvažovali," říká Ctirad Pokorný.

Bazén nebude v letošním roce už k dispozici. Jak budou práce pokračovat?

„Oproti tomu, co tady vidíme, částečně vybouranou betonovou mazaninu, budeme muset rozkrýt celé dno. Tím odhalíme veškerá místa, kde je riziko zdržení vlhkosti. A musíme je vyčistit a spravit. Až potom obnovíme hydroizolaci a budeme znovu betonovat desku bazénu," vysvětluje Ctirad Pokorný.

Opravy dětského koupaliště ve Dvoře Králové zkomplikovaly problémy s podložím

Tiskové mluvčí města Dvůr Králové nad Labem Miroslavy Kameníkové se ptáme, o kolik se modernizace tohoto poměrně velkého dětského brouzdaliště prodraží?

„Za stavební práce mělo město původně zaplatit téměř 2 miliony korun. Už nyní je jasné, že se rekonstrukce brouzdaliště prodraží. Bude to pravděpodobně v řádech statisíců korun," říká Miroslava Kameníková.

Na příští sezónu proto chystá město pro návštěvníky bazénu jistou kompenzaci

„Vedení města celá tato situace velmi mrzí. Máme krásné koupaliště, bohužel rodiny s dětmi se nyní jezdí koupat do jiných měst a obcí. Takže vedení města má v plánu pro příští sezónu návštěvníkům Tyršova koupaliště tuto komplikaci kompenzovat. Jednou z možností je například sleva na vstupném," vysvětluje Miroslava Kameníková.

autor: baj
Spustit audio