Přirozená elegance a bonton, to byl základ šatníku našich babiček

18. květen 2015

Zavedeme vás do světa módy a módních doplňků našich babiček. V muzeu v Novém Městě nad Mětují na Náchodsku totiž vystavují snad vše, co lidé nosili, čím se zdobili, na co dbali v době od první republiky po 50. léta minulého století.

Šaty, kostýmy, obleky, klobouky, flakóny a celou řadu dalších módních doplňků vystavují v Muzeu v Novém Městě nad Metují na Náchodsku.

Redaktorce Kristýně Štanderové ukázala průvodkyně Martina Grymová, jak striktně lidé tenkrát ve městech dodržovali pravidla módy a jak dbali na eleganci.

Klobouky či kloboučky se nosí i dnes. Jak ale vypadaly v období první republiky?

"Byly zdobené různými stuhami a nášivkami. Odpovídaly prostě oděvu i barevně, který měla dáma právě na sobě. Všechny byly ručně vyráběné. A můžete zde vidět i dřevěné formy, na kterých se klobouky tvarovaly", říká Martina Grymová.

Z šatníku našich babiček

A jak se vlastně klobouky uchovávaly?

"Klobouky se uchovávaly i převážely v přesně vytvarovaných krabicích z pevného materiálu. Klobouk se nesměl zdeformovat a poničit", usmívá se Martina Grymová.

Důraz byl kladen především na eleganci

"Jde o městskou módu. Tedy dámy z vyšší společnosti si dávaly záležet na tom jak se oblékat. Samozřejmě musely ladit i k oblečení i ke společenskému postavení svého muže. Ať už to byly šaty, kostýmy, halenky, klobouky, ale i doplňky jako boty, rukavice či kožešinová boa, perly a tak dále. Vše muselo odpovídat době, společenskému postavení a události na kterou se zrovna dámy chystaly", doplňuje Martina Grymová.

Záleželo také na délce sukní

"Délka sukní byla předepsána. V této době byla délka zásadně pod kolena. Teprve později se sukně začaly zkracovat," uzavírá Martina Grymová.

Výstavu Z šatníku našich babiček můžete v Městském muzeu v Novém městě nad Metují navštívit až do letošního 30. září.

autor: KS
Spustit audio