Připravit kvalitní led je podobná alchymie, jako údržba golfového trávníku

23. únor 2015

Běžná úprava ledové plochy trvá 7 až 10 minut. Před hokejovým zápasem se však ledaři věnují přípravě podstatně více. Musí se dát čerstvý nůž na rolbu, aby byl nabroušený, musí se oříznout a očistit okopovky a ledová plocha se místo jedenkrát hobluje dvakrát.

Připravit kvalitní ledovou plochu není ani pro zkušeného ledaře nic jednoduchého. Výrobu ledu ovlivňuje spouta věcí - jako třeba venkovní teplota, tvrdost vody a nebo dokonce i počet diváků na stadionu při hokejovém zápase.

Jak se s těmito problémy vypořádají ledaři na zimním stadionu v Hradci Králové, zjišťoval náš redaktor Václav Pilný.

S panem Zbyňkem Melounkem, ledařem královéhradeckého zimního stadionu stojíme přímo u ledové plochy. Jaké jsou záludnosti přípravy kvalitního kedu: "Záleží na počasí, počtu diváků. Jde o součet různých hodnot. Podle toho je pak kvalita ledu ovlivněná."

Ledová plocha se udržuje ve vrstvě zhruba 3 až 5 centimetrů, aby bylo dobře vidět lajnování a současně nebylo moc odkryté. A co se týče reklam, tak tam je to dost náročné. Když je reklama vysoká, je na ní pak malá vrstva ledu a pak dochází ke štípání a odlamování ledu.

Záleží i na kvalitě vody

"V Hradci Králové bereme vodu z vodovodního řadu. Takže i takové maličkosti ovlivní kvalitu ledu", říká Zbyněk Melounek.

Zimní stadion na pražské Štvanici

A jaké počasí je pro rolbaře nejhorší?

"Nejhorší počasí bývá na podzim kdy je venku teplo a velká vlhkost. Na začátku sezóny také chodí v průměru až 5 000 diváků. Což je 5 000 radiátorů, které ještě navíc vydýchají hodně vlhkosti do haly. A zimní stadion v Hradci Králové nemá odvlhčovací zařízení. pak trpí kvalita ledu hodně", vysvětluje Zbyněk Melounek.

Odvlhčovací jednotka by se však měla už na příští hokejovou sezónu v Hradci Králové instalovat.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio