Předvánoční období je rájem pro zloděje. Nedávejte kapsářům šanci a buďte obezřetní

13. prosinec 2017 10:52

Před Vánočními svátky očekávají policisté i strážníci vyšší počet krádeží nebo pokusů o ně. Je to každoroční jev - a místo radosti z nakoupených dárků zbývají leckdy spíš jen prázdné kabelky a oči pro pláč. Dávejte si pozor, upozorňují policisté i strážníci. 

Nárůst krádeží v obchodech nebo například kapesních krádeží na tržištích není dramatický, ale existuje, říká ředitel trutnovské Městské policie Radek Svoboda: „Ten nárůst krádeží je zhruba v obchodech tak zhruba o 3 až 5 procent. U kapsářů je to nárůst zhruba o 7 až 10 procent."

To, že roste počet krádeží před Vánoci neznamená, že by třeba někdo z chudších rodin šel ukrást dárky pro děti - takové případy strážníci podle Radka Svobody prakticky nezaznamenali. Krádeže v obchodech i na tržištích mají na svědomí především "známé firmy".

A na hrozící nebezpečí chce v Trutnově upozornit i preventivní akce Policie České republiky, říká mluvčí Šárka Pižlová: „Tento týden se chystám společně s kolegy z obvodního oddělení navštívit pár obchodních domů, kde bychom rádi upozornili nakupující, aby nenechávali své kabelky bez dozoru v košících, když chodí a vybírají zboží. Aby jim nebylo nic odcizeno."

Počet krádeží před Vánoci roste. Policisté spojí síly s ochrankami nákupních center

Terčem krádeží se totiž často stává nakupující a ne obchod jako takový. Nicméně i obchodníci si musí dávat pozor, zloději zkoušejí různé finty. V menších obchodech se třeba pokoušejí odlákat pozornost prodavaček.

Monika Jirsáková prodává v menším obchůdku sortiment od časopisů přes cigarety, sladkosti až po alkohol a s podobným trikem počítá: „Vyloženě na ně koukám, aby viděli, že je sledujeme. Aby si nic ani nezkusili."

Strážníci se už setkali s ledasčím, od ukradených drobností až po téměř neuvěřitelné pokusy, říká Radek Svoboda: „Od kostičky masoxu po 20 lahví becherovky nastrkaných v kabátě. Ten člověk nemohl ani utíkat."

Zloději jsou většinou velmi zběhlí ve znalosti zákonů a vědí, že to, co je do pěti tisíc korun, je pouze přestupek. Kradou prý obvykle levnější věci, ale zato se s nimi strážníci potkají během roku klidně i několikrát.

Policisté i strážníci posílí v předvánočním období služby, například trhy na náměstí bude důkladně monitorovat i městský kamerový systém, přesto shodně vyzývají: nedávejte zlodějům šanci a buďte obezřetní.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio