Praha chce zavést mýtné na vjezd do centra města

11. duben 2003

Vjezd do centra Prahy by měl být během následujících čtyř až pěti let zpoplatněn. Zavedení mýtného by se týkalo vjezdu do centra, které je součástí pražské památkové rezervace. Píší o tom dnešní Lidové noviny. Řidiči by za vjezd platili buď hotově nebo pomocí platebních karet.

Hlavním důvodem zavedení poplatků je podle pražských radních znečištěné ovzduší, které je v Praze nejhorší v celé ČR. Denně projede městem až 700.000 vozů. Zároveň přibudou do městské pokladny stamiliony korun z mýtného. "Počítáme, že ročně se vybere kolem 400 milionů korun," tvrdí náměstek primátora Jiří Paroubek. Vybrané peníze by měly být podle něj věnovány do zlepšování dopravního systému. S mýtným, které bylo podobně zavedeno i v Londýně, plně souhlasí i ekologové.

Magistrát zadal už v roce 2000 vypracování projektu, který měl navrhnout kroky ke zlepšení. Výsledkem je Dlouhodobá koncepce ochrany ovzduší hlavního města Prahy, která obsahuje řadu opatření na zlepšení ovzduší v metropoli. V minulých dnech už také zahájil rozsáhlý průzkum automobilové dopravy na území Pražské památkové rezervace Ústav dopravního inženýrství. Dobrovolníci se v něm dotazují přímo řidičů, proč a jak často do památkové zóny jezdí. Cílem je získat věrohodné podklady pro optimalizaci dopravy v metropoli a možnou ochranu historického centra před nepříznivými důsledky rostoucího automobilového provozu.

Spustit audio