Práce „načerno". Ta hlavně zajímá kontrolory Státního úřadu inspekce práce

10. červen 2015

Státní úřad inspekce práce pokračuje i v letošním roce v rozsáhlých kontrolách zaměřených na nelegální zaměstnávání. Platí to i v našem kraji, naposledy inspektoři zamířili do Špindlerova Mlýna a byl u toho i reportér Václav Plecháček.

Poslední pokyny před zahájením kontroly. Zaměstnanci Státního úřadu inspekce práce přijeli do našeho nejznámějšího horského střediska k jednomu z hotelů, ve kterém právě probíhají rozsáhlé stavební úpravy. Obsazují všechny přístupové cesty na staveniště, aby před nimi nemohl nikdo utéct.

Čtěte také

"Dobrý den, vy jste odsud, z téhle stavby? Můžeme s vámi na chvíli mluvit? Nějaký stavbyvedoucí, nebo někdo takový?", jeden z inspektorů se v doprovodu stavbyvedoucího vydává na obhlídku staveniště, zajímá ho dodržování bezpečnosti práce, jeho kolegové kontrolují doklady jednotlivých dělníků.

Někteří jsou zaměstnanci hlavní stavební firmy, jiní pracují jako subdodavatelé…

„Budu potřebovat vidět vaše pracovní smlouvy a občanské průkazy." Inspektoři nakonec zkontrolovali 17 lidí, včetně pěti cizinců. Jeden z nich měl problémy předložit pracovní smlouvu, za to hrozí jemu i zaměstnavateli pokuta.

„Řekl mi, že tu smlouvu má jeho zaměstnavatel v autě, ten mi ale tvrdil, že ji má účetní a ta jí zatím taky neposílá," popisuje jeden z inspektorů, který si kvůli obavě o bezpečnost nepřál zveřejnit svoje jméno.

Ne všechny kontroly probíhají bez problémů

Důkazem je jen pár dnů starý zážitek z Bohuslavic na Náchodsku, kde inspektoři odhalili dělníky provádějící výkopové práce bez jakékoli smlouvy.

Boty

„Museli jsme volat policii, která je začala lustrovat. Musela přijet i cizinecká, protože to všechno byli cizí státní příslušníci, neměli doklady u sebe a chtěli i utéct. To byl docela konfliktní případ."

Právě na stavby se v létě lidé ze Státního úřadu inspekce práce zaměřují, návštěvu úředníků ale mohou čekat i jinde.

Potvrzuje to vedoucí pracovního týmu kontroly nelegálního zaměstnávání v Královehradeckém kraji Milan Blažek: „Samozřejmě teď, když se udělalo hezky, tak se ty stavby rozjíždí. Ale během léta se zaměříme třeba i na různá rekreační zařízení a koupaliště."

Loni provedli inspektoři Státního úřadu po celé republice téměř 16 tisíc kontrol a uložili pokuty za víc než 51 milionů korun.

autor: PLE
Spustit audio