Pozor pozor, po městě se pohybují dealeři energií. Konec hlášení!

23. listopad 2015

Obyvatelé některých měst Náchodska si stěžují na podomní prodejce. Ti lidem nabízí své služby a porušují tak zákaz daný vyhláškou. V poslední době jde především o prodejce energií, naposledy se pohybovali v Polici nad Metují.

Varovná hlášení městského rozhlasu slyší obyvatelé Police nad Metují v posledních dnech poměrně často.

Upozorňujeme občany, že se po městě pohybují dealeři energetické společnosti bez povolení města Police nad Metují. A tím porušují vyhlášku.Hlášení městského rozhlasu

A že nejsou bezdůvodná, potvrzuje i vrchní strážník městské policie Petr Zima: „Dealeři energetických společností se snaží překlopit zákazníka na svoji stranu. A tak jsme měli hlášení, že se pohybují u nás v Polici nad Metují i spádových obcích."

Strážníkům se zatím prodejce při činu chytit nepodařilo, jsou ale připraveni rozdávat pokuty.

Vyhláška, která podomní prodej zakazuje, už totiž ve městě platí víc než rok.

Čtěte také

„My se snažíme tu situaci průběžně monitorovat, ale máme jen dva strážníky, takže ti nejsou neustále v ulicích na všech místech. Tedy si ceníme občanů, když nám nahlásí působení podomních prodejců," vysvětluje místostarosta města Police nad Metují Jiří Škop z ODS.

Město se tak snaží chránit především seniory, na které se prodejci nejčastěji zaměřují.

Podomní prodej

Zástupci radnice si dokonce domluvili schůzku s vedením společnosti, kterou prodejci elektrické energie zastupují. A po ní věří, že se situace minimálně na čas uklidní.

„Vysvětlili jsme jim, že tady ta vyhláška je a že si nepřejeme, aby ji jejich prodejci porušovali," dodává Jiří Škop.

Podomní prodejci se v Hradci Králové zaměřují na seniory

Hronovští strážníci už pokuty rozdávali

Podobné problémy mají přitom i na některých dalších místech Náchodska. Nedávno třeba strážníci zasahovali proti prodejcům ve Velkém Dřevíči, obci, která spadá do působnosti Hronova.

„Lidé nám dali vědět, městská policie tam byla do pěti minut. Prodejci dostali blokovou pokutu, takže se všechno okamžitě vyřešilo. Teď nemám informace, že by se objevilo něco dalšího, ale pořád nabádáme naše obyvatele, aby nám dali vědět, pokud se setkají s nějakou podobnou věcí, která je v rozporu s platnou vyhláškou," doplňuje starostka Hronova Hana Nedvědová z Hnutí Patrioti.

autor: PLE
Spustit audio