Poplatek za svoz odpadu, vodu, nebo třeba za psa zůstává v Jičíně a ve Vrchlabí stejný jako dosud

5. leden 2018 09:10

Lidi v Jičíně a ve Vrchlabí letos nečeká žádné zvýšení poplatků. Přestože radní v obou městech zvažovali některé poplatky navýšit, nakonec se rozhodli je prozatím nechat beze změn a na stejných částkách jako v loňském roce. 

Vodné a stočné na Jičínsku zůstane i letošní rok beze změn. Už šestým rokem po sobě tak lidé za kubík dodané pitné vody a stejné množství odvedené odpadní vody zaplatí 78,95 koruny.

Stejnou částku jako loni budou platit také lidé na Vrchlabsku.

„Cena vodného platí ve městě Vrchlabí od 1. ledna 2017 a zůstává pro rok 2018 stejná a představuje 76 korun a 18 haléřů včetně DPH," potvrzuje tajemník vrchlabského městského úřadu Pavel Řehák.

Cenu vody neovlivnilo ani to, že město začalo opravovat čistírnu odpadních vod v Herlíkovivích.

„Proběhly nějaké úvahy, že by bylo možné navýšit cenu řekněme o míru inflace. Ale ten závěr byl nakonec takový, že cenu zachováme," doplňuje Pavel Řehák.

U kontejnerů v jabloneckých ulicích se povalují hromady odpadu. I přes průběžný úklid se vytvářejí stále dokola

Na stejné úrovni zůstávají také na Jičínsku a Vrchlabsku poplatky za svoz komunálního odpadu. Obě města tuto službu každoročně dotují. V Jičíně plánují vydat desítky tisíc korun navíc. Zároveň ale také přibývá odpadu.

„Je to tak trošku s nárůstem ekologické situace společnosti. Daří se nám dobře, máme větší spotřebu. A to samozřejmě přináší větší objem obalů, ať plastových, skleněných nebo papírových," říká jičínský místostarosta Jan Jiřička z Volby pro město.

Jičínští radní zvažovali zavedení poplatků z ubytovacích kapacit a za lázeňský a rekreační pobyt. Pro městskou pokladnu by to znamenalo asi 300 tisíc korun za rok navíc. Ale nakonec od této novinky ustoupili.

Spustit audio

Související