Popáté se můžete vypravit do zaměstnání po vlastní ose při akci Do práce na kole. Přidáte se?

22. duben 2018 10:10

Projekt, který má podpořit zdravý životní styl a ekologickou dopravu, si mimo jiné dává za cíl přimět zaměstnance - a v letošním roce poprvé i studenty - ke zdravějšímu životnímu stylu. Organizátoři by letos rádi do projektu zapojili přes pět set Hradečáků. Že to není moc? Je i není.

Hradec Králové je v tomhle směru jiný, než řada měst v republice.

Lidé jezdí do práce na kole běžně a nepotřebují se zapojovat do projektu, za který musí navíc ještě platit, uvědomuje si koordinátor projektu Jiří Štrupl z Bikeazylu: „Spousta potencionálních účastníků říká, jak jinak bychom se měli dopravovat než pěšky nebo na kole. A proč bychom za to měli ještě platit registrační poplatek? Což je samozřejmě pravda. Motivace, nebo odměna, může být tou formou, že to město se díky tomu může stát přívětivějším."

Čtěte takéDo práce na kole - Hradec Králové

Organizátoři ale myslí i na motivaci jinou - ve hře jsou pro účastníky třeba jízdní kola, komponenty na kola nebo další ceny. Každý také dostane startovní balíček včetně trička.

A bylo by asi v rozporu s filozofií akce, kdyby tenhle balíček organizátoři rozváželi autem, usmívá se Jiří Štrupl: „Účastníci si sami budou chodit pro trička a materiály sem k nám do Bikeazylu, nebo je budeme rozvážet nákladními koly firmám, které jsou ve městě Hradec Králové."

Utahování šroubu na středu jízdního kola

Letos už se organizátorům sešlo přes 400 přihlášek a protože termín pro registraci vyprší až na konci dubna, dá se čekat další nárůst.

I ty čtyři stovky jsou ale lepším výsledkem než vloni, říká mluvčí magistrátu Petr Vinklář: „Loni se do projektu zapojilo ve městě 302 účastníků, kteří během trvání akce ujeli přes 60 000 kilometrů na kole a ušli téměř 4 000 kilometrů pěšky."

Do projektu se mohou přidat nejméně dvoučlenné týmy z firem nebo škol, šest týmů vloni vytvořil třeba právě magistrát nebo městská knihovna. A do práce na kole tak pravidelně jezdili lidé třeba z Podkrkonoší nebo z Dobrušky.

Registrovat se můžete i vy - a to až do konce dubna, po celý květen pak můžete sbírat kilometry. A hlavně udělat i něco pro své zdraví a ekologickou dopravu, vyzývají organizátoři.

Cyklista (ilustrační foto)
autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související