Pondělí: Radosti i strasti nevidomých

10. duben 2017

Máte ve svém okruhu někoho, kdo je nevidomý nebo vy sami jste nevidomí? Jaký je podle vás svět nevidomých? Liší se od světa lidí, kteří vidí nebo je svět nevidomých bohatší o zážitky, kteří my ostatní nevnímáme? Přišli jste o zrak během života nebo jste se jako nevidomí narodili? Pomáháte organizacím, které s nevidomými pracují?

V jakých profesích nevidomí vynikají? Domníváte se, že jsou vodící psi pro nevidomé velkými pomocníky? Chodíte na výstavy, které nevidomí pořádají? Co vám říká pojem Světluška? Byli jste někdy v Kavárně Potmě?

I letos se běžící Světlušky utkají s tmou. Můžete se přijít proběhnout po boku vidících i nevidomých sportovců. Společně si zapnete čelovky a zkusíte zahnat tmu 20. dubna v Praze, 27. dubna v Brně a 3. května v Jihlavě. Ve čtvrtek 6. dubna už takový běh uskutečnil v Olomouci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.