Policie obvinila zemědělce z Bělče nad Orlicí z týrání, na farmě trpěly stovky ovcí

21. listopad 2013

Z týrání zvířat obvinili policisté farmáře z Bělče nad Orlicí u Hradce Králové. Na případ upozornili lidé z okolí farmy a veterináři při kontrole našli v hnoji 18 zdechlin ovcí. Uhynulých zvířat ale mohly být podle policie stovky. Zemědělec týrání odmítá.

Na farmě podle dokumentace chybí 350 ovcí. Farmář Miloš Švec to vysvětloval krádeží. Ta se ale podle policie neprokázala.

Naopak veterinární posudek uhynulých zvířat ukazuje na týrání, říká za královéhradecké policisty Lenka Burýšková.

„Podle zjištění se zvířata měla v ohradě pohybovat v zimním období bez přístřešku, měla být bez dostatečné podestýlky, dále měla strádat na jídle a pití. Dokonce bylo zjištěno, že zjevně trpěla nedostatečnou péčí, neboť ovce tam přiváděly v lednu na svět jehňata, která doslova před zraky kolemjdoucích umírala,“ popsala mluvčí.

Na špatný stav zvířat upozornili lidé

Policie se případem zabývala na základě podnětu Krajské veterinární správy, kterou na špatný stav zvířat upozornili místní lidé.

Podle jednoho ze svědků během zimy uhynulo denně zhruba 20 novorozených jehňat a několik dospělých ovcí, které majitel údajně zahrabal do hnojiště v areálu farmy. V lednu a únoru 2013 tak mohlo jít až o zhruba 300 ovcí.

Padesátiletý farmář odmítnul úhyny zvířat pro Český rozhlas komentovat. V případě odsouzení mu hrozí až pětileté vězení.


Zvětšit mapu
autoři: dka , Jiří Fremuth
Spustit audio