Pokud se po nevydařené loňské sezóně těšíte na lyžařské horské svahy, připravte se i na vyšší ceny

8. listopad 2021 09:00

Téměř všechna zimní střediska v Krkonoších a v Orlických horách zvyšují ceny permanentek. Důvody jsou podle provozovatelů vleků a lanovek zejména dva: stálé zdražování energií a také ekonomické dopady nevydařené loňské sezóny. 

Čtěte také

„Ceny se změní směrem nahoru. Je to v rozpětí 7 až 12 procent, záleží na typu jízdenky," říká spolumajitelka skiareálu v Horním Vrchlabí Veronika Bubáková-Klenzová.

„Vše se zdražuje. Energie i nafta. A samozřejmě musí stoupat i mzdy zaměstnanců a tak dále. Prostě vše jde nahoru," zdůvodňuje navýšení cen permanentek.

Kvůli zdražení mění ceny i skiresort Černá hora-Pec.

„Museli jsme reagovat na změny. Odráží se to samozřejmě od toho, jak nám rostou náklady. V tuto chvíli máme nějakou energii zarezervovanou, ale nevíme, co bude po novém roce. Jestli cena nebude třeba čtyřnásobná," vysvětluje Jakub Janda.

Foto z prvního lyžování v sezóně 2017-18

A dodává, že před sezónou posílili online prodej.
„Zákazník si nejlevnější skipas může koupit na internetu. Cenu samozřejmě regulujeme na pokladnách, je tam jen jedna cena. A došlo k nějakému navýšení."

Čtěte také

10. prosince, to je datum, kdy chce zahájit lyžařskou sezónu špindlerovský skiareál. Tady se podle manažera Adama Svačiny nejvíc prodávají permanentky on-line. Některé jsou dražší, jiné levnější. Záleží na aktuální situaci.
„Máme tam flexibilní ceník, kdy podle zájmu, podle počasí a dalších faktorů pracujeme s cenou nahoru a dolů. Jako když si zákazníci kupují letenky. Takže je určitě dobré sledovat aktuální cenu."

Zatímco téměř všechna střediska už mají ve změnách permanentek jasno, skiareál v Mladých Bukách nové ceny ještě neurčil.

„Nás teď ještě trochu zaskočily ceny elektřiny. Převezme si nás ČEZ, ovšem samozřejmě za úplně jiné ceny," vysvětluje ředitelka Kateřina Pilařová.
„Ještě o cenách vedeme zatím takovou celkem hodně vášnivou diskuzi."

Pokud nakonec i tady lyžování podraží, bude to podle Kateřiny Pilařové zhruba o 10 až 15 procent.

Spustit audio

Související