Pokud jste letos plánovali výlet na zámeček Humprecht v Českém ráji, budete si muset najít jiný cíl

16. leden 2022 07:57

Nízké teploty, nečekaná odhalení, potřebné úpravy částí projektů. To vše komplikuje revitalizaci zámečku Humprecht u Sobotky. Tato národní kulturní památka v současné době absolvuje velkou opravu za zhruba 50 milionů korun. Jenže náklady zřejmě budou kvůli vícepracem ještě vyšší. 

Zámeček zůstane po celý tento rok pro veřejnost nepřístupný. Náhradní program bude přestěhován do muzea a jeho okolí.

Čtěte také

Dělníci právě seškrabávají ze zdí původní omítky. „Někde to jde dobře, jinde hůř. Například tam nahoře se to dělá těžko. Není to všude stejné, je tam jiný materiál.

„Snímají vrstvy maleb, které jsou na původní omítce. Potom se zjistí, v jakém ta je stavu. A samozřejmě musí se některá místa retušovat, vysvětluje kastelánka Dagmar Faměrová.

Právě omítky, a to konkrétně ve věži, překvapily historiky tím, jak jsou velmi dobře zachovalé, ale bohužel, zároveň hodně poničené různými vzkazy a podpisy. „To je obrovská škoda. To je jedna z věcí, které mne při rekonstrukci nejvíc zasáhly. Ten vandalismus a bezohlednost.

Přecházíme do akustického sálu

Tady by v následujících dnech měli dělníci končit opravu stropu, ten je prý velmi nemile překvapil, protože byl prověšený. A to nebyl podle kastelánky jediný šok. „Tam byl před 30 lety restaurován na stropě erb. A po těchto letech byl jeho stav naprosto havarijní.

Opravy zámečku Humprecht u Sobotky se komplikují

Nízké teploty a nepříznivé počasí pracím nepřejí. Dělníci a řemeslníci se tu střídají, pracuje se tu každý den.

Čtěte také

Nečekané nemilé objevy a odhalení znamenají samozřejmě víc prací a také financí. „To nemluvím o tom největším kameni úrazu, kterým je spodní střecha zámku. Tam je bohužel také trochu trápení, musí se opravit daleko víc než se předpokládalo.

Ještě před několika dny už tady začínali plánovat letní sezónu, alespoň některé prostory chtěli nechat veřejnosti přístupné, ale podle kastelánky to s největší pravděpodobností možné nebude. „Bude lešení okolo spodního zámeckého válce. A tím pádem i z bezpečnostního hlediska to bude velice komplikované.“

Pracovníci zámku se tedy budou soustředit hlavně na větší prezentaci muzea, kam přestěhovali část depozitáře.

Spustit audio

Související