Pokud chcete prožít vánoční svátky v Krkonoších, tamní hotely stále hlásí dostatek volných míst

22. prosinec 2021 08:16

Volné pokoje, ubytování na poslední chvíli, štědrovečerní nabídka. Takové cedule stojí před velkou částí hotelů v Krkonoších. Volných míst na vánoční svátky je podle hoteliérů stále dost. Tvrdí, že pravděpodobně přijede méně lidí než v předchozích letech. Přesto pracovníci provozoven zdobí interiéry, objednávají suroviny, chystají slavnostní menu.

Čtěte také

„Svíčky a stromeček svítí, výzdoba je už nachystána,“ ukazuje pracovnice jednoho menšího hotelu ve Špindlerově Mlýně paní Kateřina.

Kuchaři a jejich pomocné síly už sestavují slavností tabuli. „Připravíme lidem snídani hodnou Štědrého dne spolu s vánočním cukrovím, samozřejmě nebude chybět ani vánočka.

„Bude to tradiční menu ve stylu kapra a vinné klobásy. Nemáme omezení, rádi uvítáme všechny hosty. Co vím, tak mnoho restaurací omezuje své menu a prodává vstupenky, dělají z toho víceméně galavečer, protože hostů tady bude asi méně. Takže se snaží na Vánoce jakkoliv podnik naplnit, říká provozovatel hotelu Petr Hofrichter.

Čtěte také

Podle něj je zájem o vánoční pobyty oproti dobám před covidem podstatně menší. Navíc spousta lidí si pokoje zamlouvala na poslední chvíli a volají ještě i teď. „Letošní vánoční svátky jsou bohužel hodně nestandardní. Protože odpadla veškerá zahraniční klientela, která tohle období nejvíc pokrývala. Máme sice stálé hosty, kteří k nám jezdí každý rok, ale obsazenost je zhruba z jedné pětiny.

Větší hotely mají vyšší obsazenost, potvrzuje ředitel jednoho z nich Ondřej Leplt. „Máme obsazeno zhruba z 45 procent. Není to moc, ale jsme rádi alespoň za něco. Jsou to většinou Němci a Poláci, Češi opravdu minimálně.

Čtěte také

Kontrolují se zásoby a naváží potřebné zboží. „Sháníme samozřejmě cukroví, kapr bude také, rybí polévku budeme dělat. A k tomu nějaký dezert.

Podle Ondřeje Leplta přijíždí hlavně turisté, kteří na horách tráví vánoční svátky už tradičně. „Máme připravení speciální štědrovečerní menu, na výběr bude několik pokrmů. Samozřejmostí je stromeček, aby si pod něj mohli dál lidé v restauraci dárky. Aby to vše proběhlo pěkně.

Hoteliéři věří, že na oslavy silvestra přijede na hory víc turistů. Rezervací postupně přibývá.

Spustit audio

Související