Letošní zimní sezóna je pro malé lyžařské areály v Krkonoších stěžejní. Jak se připravil Bubákov?

9. prosinec 2021 07:24

Zimní sezóna je především pro malé krkonošské skiareály hodně důležitá. Potřebují dohnat velké ekonomické ztráty z loňského roku. Kvůli pandemii některé nebyly v provozu ani jeden den. Navíc rostou náklady na pohonné hmoty, energie i platy. Například pro Václava Bubáka z Vrchlabí představuje skiareál příjem pro celou rodinu a jeho několik kmenových zaměstnanců. 

Čtěte také

„V roce 1986 jsem si postavil první vlek za barákem, takzvanou kotvičkovou dvoustovku, svěřil se nám Václav Bubák. „Bylo to nějakých 200 až 300 metrů, ten první vlek, co jsem měl. Potom jsem už postavili delší a následně areál prodlužovali a zvětšovali, a ukazuje místo na sjezdovce, kde první vlek stával.

„Je to jeho život, zasvětil tomu celý svůj pracovní život, doplňuje jedna z dcer pana Václava, Veronika Klenzová Bubáková.

Teď je tady sedačková lanovka, ke které vede kabinková lanovka. Na svazích jsou rozmístěna sněžná děla a výroba sněhu jede na plné obrátky. „Snažíme se zasněžovat, ale teploty nám moc nepřejí. Je asi 2,5 stupně pod nulou, což je hraniční teplota pro zasněžování. Ale snažíme se.

SKI areál Bubákov s.r.o. se poctivě připravil na letošní zimní sezónu

„Počasí není nic moc, je velká vlhkost a sněžná děla namrzají. Teď jsme zrovna asi pět děl rozmrazovali. Je to špatné.

Čtěte také

Letošní zimní sezóna je pro areál Bubákov a jeho zaměstnance velmi důležitá. Nikdo tady nechce ani slyšet, že by se neměla vydařit.

Na loňský rok se Václavovi nevzpomíná dobře. „My jsme nejeli. Nestihli jsme to do Vánoc zasněžit, nebyly na to podmínky. Měli jsme sjezdovky vysněžené hned po novém roce, jenže bohužel, potom už se nedal provoz spustit. Nesmělo se to spustit.

Zisk byl tedy nulový. Ale museli a musí vydržet dál. I když za sebou mají náročný rok.

Spustit audio

Související