Po nové lávce pro pěší na Benešově třídě v Hradci Králové byste se mohli projít už na začátku května

3. březen 2024 08:03

Nová lávka pro pěší na Benešově třídě v Hradci Králové je téměř hotová. Dílo za téměř 11 milionů korun by měli dělníci dostavět na konci dubna. Aktuálně chystají instalaci zábradlí, následně položí dlažbu a provedou zátěžové testy. Lávka umožní snadnější přístup k zastávce městské hromadné dopravy a do obchodů v jižní části ulice.

Nová lávka pro pěší na Benešově třídě v Hradci Králové je téměř hotová

Původní lávka byla kvůli havarijnímu stavu několik let zavřená a město ji nechalo loni v létě strhnout. Stavbaři se teď na místo vrátili po zimní technologické přestávce. Nová lávka je z železobetonu, podle náměstka primátorky Lukáše Řádka z TOP 09 bude bezpečnější a jednodušší na údržbu. Rozměry má stejné jako ta předchozí.

Čtěte také

Stavbu nové lávky provádí společnost EUROVIA CS. V průběhu stavby pracovníci Vodovodů a kanalizací Hradec Králové opravili vodovod, v listopadu tu vyrostla ocelová konstrukce a stojany pod lávku. Práce probíhaly až do prosince a poté následovala technologická přestávka.

„Díky příznivému počasí se v únoru práce na lávce obnovily. Aktuálně se chystá instalace zábradlí, poté dojde k pokládce dlažby a provedení zátěžových testů. Následná kolaudace představuje další důležitý krok. Nová lávka, vytvořená z železobetonu, bude rozměrově identická s tou starou. Avšak díky své konstrukci nabídne vyšší bezpečnost a bude jednodušší na údržbu,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek.

Nová lávka pro pěší na Benešově třídě v Hradci Králové je téměř hotová

Pokud tedy půjde vše nadále podle harmonogramu, po lávce za 10,5 milionu bez DPH, by mohli na Benešově třídě v Hradci Králové chodit lidé už v květnu.

Spustit audio

Související