Pivovar ve Stěžerách přišel kvůli pandemii o čtyři miliony. Krizi mírní prodejem piva přímo z auta

16. prosinec 2020

Přišli jsme o čtyři miliony korun, případná třetí vlna pro nás bude fatální. Právě tak popisují svoji ekonomickou situaci způsobenou koronakrizí dva spolumajitelé minipivovaru ze Stěžer na Královéhradecku. Velkou ztrátu se snaží alespoň snížit prodejem svých výrobků přímo z auta.

„Připravíme všechny lahvičky," říká obchodní zástupce minipivovaru Martin Halík.
Předměřice nad Labem, krátce před pátou navečer. U budovy obecního úřadu stojí dodávka a Martin Halík rovná na skládací stůl dnešní nabídku.
„Litr, litr a půl, ještě tu máme kompletní vánoční sety. A ještě potřebuji vyndat pětilitrové soudky."

Čtěte také

Netrvá dlouho a přichází zákazníci, mezi nimi i manželé Jitka a Vladislav. Bydlí nedaleko, pro pivo si přišli poněkolikáté.
„Proč ne, když to sem máme kousek, nějakých čtyři sta metrů."

Dodávka s pivem zajíždí do několika desítek obcí v okolí Hradce Králové, v každé stráví zhruba hodinu.

Nejlepší čas na prodej je podle Martina Halíka právě podvečer.
„Tržby jsou ideální, když na obci prodám zhruba dva nebo dva a půl tisíce korun. Teď jsme zrovna v Předměřicích a tady mám rekord, čtrnáct tisíc sto dvacet tři korun."

Ani to ale ekonomiku celého pivovaru nespasí.

Čtěte také

„V tuhle chvílí jsme úplně na hraně a třetí vlna nás asi může zlomit," říká jeden z majitelů Vladimír Beránek.

Podle druhého majitele Romana Štajnera se ztráty vyšplhaly na miliony korun.
„Čtyři miliony jsme v mínusu. V první vlně jsme si na ty dva měsíce půjčili, měli jsme půjčku dva miliony. V druhé vlně jsme si nepůjčovali, kolega i já máme ještě jiné firmy, tak z nich to dotujeme."

A ztráty sčítají i další pivovary v Královéhradeckém kraji. Například trutnovský Krakonoš přišel na předpokládaných tržbách o zhruba patnáct až dvacet milionů korun, minipivovar Tambor ze Dvora Králové nad Labem hlásí zase propad až čtyři miliony korun. Uvedli to zástupci obou společností.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.