Pět mladých sokolů krouží nad Broumovskem

23. červen 2018 10:58

V polovině června bylo na hnízdištích sokolů ve skalních rezervacích Broumovska živo. Celkem pět mláďat narozených ve dvou hnízdech se odhodlalo k životnímu „skoku“ a poprvé vzlétlo z hnízda. Zprvu je rodiče ještě několik týdnů budou krmit, než se zcela osamostatní. První rok je však pro ně kritický, než se naučí dobře lovit potravu a zjistí, kde jim hrozí nebezpečí.

Na známém hnízdě v Teplických skalách i letos probíhalo ve spolupráci s Lesy ČR pozorování hnízdících dravců s odborným výkladem. Zdejší sokolí hnízdo se ale mláďat nedočkalo. Sokolí samice snůšku s vejci opustila, když se ztratil její partner. Pravděpodobně byl uloven některým z predátorů.

Na průběh hnízdění v některých místech dohlížely fotopasti.

Vylétlý samec - foto mláďěte po vylétnutí

„Bylo možné sledovat hnízdění takřka online. V kolik hodin snídají, kdy je polední pauza, jak rychle mláďata rostou,“ uvedl Petr Kafka, zoolog Správy CHKO Broumovsko. To jsou jistě cenné poznatky, které přispějí k lepšímu poznání našich sokolů, navíc pozorování není časově náročné a ptáky nijak neruší.

Kvůli hnízdění sokola stěhovavého je i letos dočasně omezen průchod turistů v Teplických skalách

Sokol stěhovavý

Na Broumovsku i letos zahnízdilo několik párů sokola stěhovavého. Přesná místa jejich hnízdění ochranáři kvůli zajištění klidu tají. Vyjímkou jsou Chrámové stěny v Teplických skalách, kde ochránci přírody tak jako každý rok zájemcům pozorování vzácných ptáků umožňují.

Hnízda sokolů se nachází na skalách, tedy na atraktivních a často navštěvovaných místech. Pro zdárné vyhnízdění bylo i v letošním roce potřebné částečně omezit průchod turistů tam, kde by kvůli rušení byla pravděpodobnost vyvedení mláďat malá. Díky těmto opatřením již podruhé vylétla mláďata v Kovářově rokli.

Velmi děkujeme všem návštěvníkům a provozovateli skalního okruhu v Teplických skalách za trpělivost a respektování přijatých opatření. Od uplynulého víkendu jsou již všechny turistické stezky pro veřejnost běžně dostupné.

autoři: Milan Baják , Petr Köppl
Spustit audio

Související