Pěkné kůrčičky na sekané docílíte bílkem, šťavnatost jí dodají plátky slaniny

20. červen 2023

Jak na tu nejlepší sekanou na světě? S tím vám poradí další díl Babských rad Jarky Vykoupilové. Poslechněte si podrobnosti!

Cibuli nakrájíme najemno a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, mleté maso dáme do mísy, přidáme cibuli, mrkev, hrášek, pak vejce, strouhanku, petrželku sůl a pepř. Směs důkladně propracujeme, vytvoříme bochánek, kterým několikrát vší silou bouchneme o pracovní desku. To kvůli odstranění přebytečného vzduchu – je to prevence prasklé kůrky.

Sekanou můžeme před pečením potřít bílkem – i tento trik pomůže udržet pěknou kůrčičku. Pokud chcete, aby sekaná byla šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.

Formu na sekanou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi hodinku, není dobré během pečení troubu zbytečně otvírat. Ideální příloha? Tradiční je bramborová kaše, zkusit můžete i topinky, co však nesmí chybět, jsou kyselé okurky.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.