Pajšl čili kořínek na smetaně. Staročeská klasika
Tento pokrm poslední dobou zažívá znovuuznání. S dobrým knedlíkem či rozpekem se stává stálicí jídelníčku v mnoha rodinách. Je to sice pracnější jídlo, ale stojí za to si s jeho přípravou pohrát.
- 1 vepřový kořínek (plíce, srdce, jazyk)
- kousek jater nebo jen
- 2 srdce a 2 jazyky
- 1 cibule
- 200 g kořenové zeleniny
- 10 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 2 bobkové listy
- ocet, sůl
- 60 g másla
- 50 g hladké mouky
- 350 ml sladké nebo kysané smetany
Omytý kořínek bez jícnu omyjeme, dokonale očistíme a uvaříme spolu s játry, kořením a zeleninou doměkka. Zeleninu a maso, dokonale zbavené žilek a všech tvrdších částí, nakrájíme a vývar procedíme. Z mouky a másla připravíme světlou jíšku a za stálého míchání k ní přiléváme studený vývar. Chvíli prošleháváme a necháme dostatečně provařit, nejméně 15 minut. Do vzniklé omáčky vložíme nakrájené maso a zeleninu, zalijeme smetanou a podle chuti okyselíme, osolíme a krátce povaříme.
Omáčku můžeme zahustit jen závarkem ze smetany a hladké mouky. Ostatní postup je stejný.
Obměna: Do hotové omáčky můžeme nakrájet 1 – 2 kyselé okurky.
Příloha: rozpeky, kynutý knedlík
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.